ΟΙ «Barozzi» βρήκαν το θησαυρό!

 

Η ιστορία του παιδικού κυνηγιού «πλάστηκε›› πολύ νωρίς.
Αναφερόταν σε έναν επισκέπτη από το διάστημα, τον Άρπαγα, ο οποίος είχε απειλητικές διαθέσεις.
Μπήκαν δημοσιεύματα στην Κρητική επιθεώρηση, σχετικά με την ιστορία, για να δημιουργηθεί το ανάλογο κλίμα. 
 
Στις 27 Ιανουαρίου διεξήχθη χορός στο Κλειστό Γυμναστήριο Μελίνα Μερκούρη με μεγάλη επιτυχία.
Τα παιδιά θα διαγωνίζονταν σε τρεις (3) διαφορετικές δοκιμασίες.
 
1η δοκιμασία: παιχνίδι ταχύτητας -› Κάθε ομάδα έπρεπε να επιλέξει δύο άτομα τα οποία θα έκαναν αγώνα δρόμου βάζοντας καλάθια, περνώντας κάτω από τραπέζια, σπάζοντας μπαλόνια και μαζεύοντας καραμέλες. Γι” αυτό το παιχνίδι είχε «επιστρατευτεί» το χρονόμετρο του Κλειστού. Η ομάδα βαθμολογούταν ανάλογα με το χρόνο της.
 
2η δοκιμασία: παιχνίδι ταχυφαγίας -› Κάθε ομάδα έπρεπε να επιλέξει το πιο «φαγανό» παιδί, γιατί θα έπρεπε να φάει μία σεράνο όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Πάνω από κάθε παιδί υπήρχε κριτής με χρονόμετρο και σημειωνόταν ο χρόνος του.
 
3″ δοκιμασία: τουίστ -› Δύο παιδιά από κάθε ομάδα θα έκαναν χορευτικό. Η προετοιμασία που είχαν κάνει όλες οι ομάδες ήταν εκπληκτική. Για 20 ημέρες σε όλα τα δημοτικά μάθαιναν τουίστ. Σε αυτή τη δοκιμασία όλες οι ομάδες πήραν άριστα.
 
Μετά τις δοκιμασίες βγήκε σειρά κατάταξης ανάλογα με τους χρόνους της κάθε ομάδας. Ανακοινώθηκαν οι  10 πρώτες -οι οποίες πήραν και από ένα DVD παιδικό- για λόγους ψυχολογίας. Ακολούθησε χορός σε ξέφρενους ρυθμούς, με ένα καταπληκτικό θέαμα: Κατάμεστο το Κλειστό Γυμναστήριο από παιδιά που χόρευαν τουίστ.
 
– Πριν τις δοκιμασίες οι ομάδες είχαν την πρώτη τους επαφή με τον Άρπαγα ο οποίος «προσγειώθηκε» στο γήπεδο πέφτοντας από την οροφή του Κλειστού, σαν διαστημάνθρωπος, έκανε επίδειξη των δυνατοτήτων του και τους έδωσε ραντεβού για την άλλη ημέρα.
 
 
Στις 28 Ιανουαρίου, ημέρα Κυριακή, τα παιδιά μαζεύτηκαν στο Τούρκικο (1ο Δημοτικό Σχολείο) στις 9.00 π. μ. με τους συνοδούς τους.
Δόθηκαν οδηγίες και τα παιδιά είχαν τη 2η συνάντηση τους με τον πρωταγωνιστή, ο οποίος εξαπέλυσε απειλές .
Αφού «διώχτηκαν» οι συνοδοί, (στην αίθουσα της Περιηγητικής να πιουν το καφεδάκι τους και να φάνε τα κουλουράκια τους), δόθηκε το ταμπελάκι με το όνομα της κάθε ομάδας στον αρχηγό -γιατί στο εξής μόνο αυτός θα ερχόταν σε επαφή με την οργανωτική επιτροπή- και δόθηκε και ο  1 γρίφος  σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης που είχε διαμορφωθεί το Σάββατο.
 
Λύση 1ου γρίφου: ένα παλιό κτήριο στη Νικηφόρου Φωκά που μοιάζει με πολεμίστρα. Εκεί τους περίμενε ο Άρπαγας και τους έδινε το 2ο γρίφο.
 
Λύση 2ου γρίφου: νέο παράρτημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης απέναντι από την παλιά, στην Αγ. Βαρβάρας. Εκεί έβρισκαν ταμπελάκι που έγραφε ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΟΦΙΑ, έρχονταν στο Τούρκικο, έλεγαν στην επιτροπή τι βρήκαν και πως και έπαιρναν τον 3ο γρίφο
 
Λύση 3ου γρίφου:  το Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών στην Εθνικής Αντιστάσεως. Υπήρχε ταμπελάκι που έγραφε ΤΕΧΝΗ. Το έλεγαν στην επιτροπή και έπαιρναν τον 4ο γρίφο.
 
Λύση 4°” γρίφου: το παραδοσιακό εργαστήριο κανταϊφιού του Χατζηπαράσχου στην οδό Βερνάρδου. Υπήρχε ταμπελάκι που έγραφε ΠΑΡΑΔΟΣΗ. Το  έλεγαν στην επιτροπή και έπαιρναν τον 5ο γρίφο.
 
Σημείωση: Αυτά που έγραφαν τα ταμπελάκια ήταν οι στόχοι του Άρπαγα, ο οποίος θέλοντας να τιμωρήσει τους γήινους για την αδιαφορία τους, κατέστρεφε ότι πιο πολύτιμο γι’ αυτούς. Οι κυνηγοί βρίσκοντας τα σημεία απέτρεπαν το κακό και έσωζαν την ανθρώπινη σοφία, την τέχνη, την παράδοση κ.λπ.
 
Λύση δω γρίφου: η Εθνική Τράπεζα στην Τσουδερών. Εκεί περίμενε ένας τραπεζίτης και μάζευε τα χρήματα που είχαν ζητηθεί από τα παιδιά . Το ποσό, 597 ευρώ, δόθηκε στο Τούρκικο ως ανταπόδοση της φιλοξενίας του. Τα παιδιά έφερναν σφραγισμένη την επιταγή και έπαιρναν τον 6ο γρίφο.
 
Λύση 6ου γρίφου : το Σώμα Ελλήνων Οδηγών στην Τζανέ Μπουνιαλή 63-65. Υπήρχε ταμπελάκι που έγραφε ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ. Το έλεγαν και έπαιρναν τον 7ο γρίφο.
 
Λύση 7ου γρίφου : η Μικρή Παναγία. Υπήρχε ταμπελάκι που έγραφε ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ. Το έλεγαν και έπαιρναν τον 8ο γρίφο.
 
Λύση 8ου γρίφου ο παλιός φούρνος του Γαβαλά στη γωνία Νικηφόρου Φωκά και Παπαμιχελάκη. Εκεί τους περίμενε ένας κουλουράς που έδινε ένα κουλούρι στον αρχηγό. Το έφερνε στην επιτροπή και έπαιρνε τον 9ο γρίφο.
 
Λύση 9ου γρίφου: το Λαογραφικό μουσείο στην οδό Βερνάρδου. Εκεί έβρισκαν ταμπελάκι που έγραφε ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ. Το  έλεγε ο αρχηγός και έπαιρνε τον 10ο γρίφο.
 
Λύση 10ου γρίφου: το πηγάδι στην Εθνικής Αντιστάσεώς. ‘Έβρισκαν ταμπελάκι που έγραφε ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ. Το έλεγαν στην επιτροπή και έπαιρναν τον 11ο γρίφο.
 
Λύση 11ου γρίφου: το σχολείο της Αμαλίας στην οδό Τσουδερών. Υπήρχε ταμπελάκι με τη λέξη ΓΝΩΣΗ. Το έλεγαν στην επιτροπή και έπαιρναν το 12ο γρίφο.
 
Λύση 12ου γρίφου: το Μουσείο Ενάλιας Ζώής στην οδό Αραμπατζόγλου. Υπήρχε ταμπελάκι που έλεγε ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Το έλεγαν στην επιτροπή και έπαιρναν το 13ο γρίφο.
 
Λύση 13ου γρίφου: το τζαμί της Βαλιδέ Σουλτάνας, η είσοδος του οποίου είναι στην οδό Τομπάζη. Υπήρχε ταμπελάκι που έγραφε ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Το έλεγαν στην επιτροπή και έπαιρναν το 14ο γρίφο.
 
Λύση 14ου γρίφου: η Αγία Βαρβάρα. Υπήρχε ταμπελάκι με τη λέξη ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ. Το έλεγαν στην επιτροπή και έπαιρναν το 15ο γρίφο.
 
Λύση 15ου γρίφου: το Μικρό Θέατρο στην οδό Γοβατζιδάκη. Το ταμπελάκι έγραφε ΘΕΑΤΡΟ. Το έλεγαν στην επιτροπή και έπαιρναν το 16ο γρίφο.
 
Λύση 16ου γρίφου:  Ο Ερυθρός Σταυρός στην οδό Μελχισεδέκ. Το ταμπελάκι έγραφε ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ. Το έλεγαν στην επιτροπή και έπαιρναν το 17ο γρίφο.
 
Λύση  17ου γρίφου: η Σχολή Νοσηλευτών στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως. Αυτό λυνόταν αν τα παιδιά έβαζαν τα κόκκινα γράμματα στη σειρά. Το ταμπελάκι έγραφε ΥΓΕΙΑ χωρίς κόκκινο γράμμα πια. Το έλεγαν στην επιτροπή και έπαιρναν τον προτελευταίο γρίφο.
 
Λύση  18ου γρίφου: το Ωδείο στην οδό Βερνάρδου. Το ταμπελάκι έγραφε ΜΟΥΣΙΚΗ. Μας το έλεγαν και έπαιρναν τον τελικό γρίφο.
 
Λύση Τελικού γρίφου: η κρήνη Rimondi. Σε μία τρύπα της ήταν κρυμμένος ένας μελωδός μέσα σε ένα πουγκί.
Τον έφερε η νικήτρια ομάδα, οι  Barozzi, και ακολούθησε απονομή στο Τουρκικό μετά πυροτεχνημάτων.
Δόθηκε «έπαινος» στα παιδιά  ο οποίος ανανέωνε το ραντεβού των νικητών με τον Άρπαγα λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, στα Ανώγεια. Εκτός από αυτό το δώρο οι νικητές έπαιρναν και από μία καρδιά, έργο τέχνης από πεπιεσμένο χαρτί, ένδειξη της συμφιλίωσης τους με τον Άρπαγα.
 
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
 
10o_paidiko_kinigi2007   epenos   2007_paidiko_autokolito