Η Έκατσ’ η Κουτσή Κατσίκα εύχεται σε όλους τους κυνηγούς καλή επιτυχία!

Οι γρίφοι του διαδικτυακού κυνηγιού θα δίνονται τις

Κυριακές 3 Φεβρουαρίου και 10 Φεβρουαρίου, ώρα 12:00

καθώς και τις

Τετάρτες 13 Φεβρουαρίου και 20 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00

Οι απαντήσεις θα γίνονται δεκτές στο

ekinigi@ekk.gr 

ΚΑΝΟΝΕΣ

  1. Κάθε Ομάδα πρέπει να στείλει στη πιο πάνω διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου 1 γρίφο για το Διαδικτυακό Κυνήγι. Η αποστολή του γρίφου είναι υποχρεωτική και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή.
  2. Οι Ομάδες πρέπει να χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά και μόνο σημεία που έχουν ήδη «παίξει»τις Κυριακές των προηγούμενων 29 κυνηγιών. Είναι προφανές ότι πρέπει να δημιουργήσουν εντελώς νέους και διαφορετικούς γρίφους και μόνο τα σημεία θα παραμείνουν ίδια. Στην περίπτωση που γνωρίζετε σημεία του 30ουΚυνηγιού, απαγορεύεται αυστηρά η χρήση τους.
  3. Κάθε Ομάδα είναι ελεύθερη να δημιουργήσει το γρίφο της με όποιον τρόπο κρίνει καλύτερο, αρκεί να τον στείλει πλήρη και σε μορφή κατάλληλη για ανάρτησή του στο διαδίκτυο (π.χ. κείμενο, σκίτσο, εικόνα, ήχος, βίντεο, κλπ).
  4. Κάθε γρίφος πρέπει να συνοδεύεται από τη λύση του και την τεκμηρίωση αυτής.
  5. Κάθε γρίφος που θα σταλεί αποτελεί Πνευματική Ιδιοκτησία της Ομάδας που τον δημιούργησε και δεν επιτρέπεται να αποτελέσει προϊόν συναλλαγής ούτε να δημοσιοποιηθεί σε τρίτους.  Εκχωρείται στην διοργανώτρια ομάδα «Έκατσ’ η Κουτσή Κατσίκα» το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και δημοσιοποίησής του  για τις ανάγκες και μόνο του τρέχοντος Διαδικτυακού Κυνηγιού.
  6. Οι γρίφοι πρέπει να σταλούν, από τις ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή έως και τις 25.01., το αργότερο έως την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 18:00 και από τις ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή έως και τις 31.01., το αργότερο έως την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 18:00

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Στο διαδικτυακό κυνήγι 2019 θα χρησιμοποιηθούν οι γρίφοι όλων των ομάδων.
Στην εκάστοτε ημερομηνία διεξαγωγής του διαδικτυακού, 
θα αναρτώνται συνολικά 4 γκρουπ γρίφων.
Ανά μισή ώρα θα αναρτάται 1 γκρουπ γρίφων.
Για παράδειγμα: Κυριακή 3 Φεβρουαρίου
Ώρα 12:00 ανάρτηση 2-3 γρίφων, ώρα 12:30 ανάρτηση 2-3 γρίφων,
ώρα 13:00 ανάρτηση 2-3 γρίφων, ώρα 13:30, ανάρτηση 2-3 γρίφων.

Σε κάθε μισάωρο:
Κάθε ομάδα πρέπει να απαντήσει σωστά σε ένα γρίφο της επιλογής της.
Σε περίπτωση που στο συγκεκριμένο γκρουπ γρίφων περιλαμβάνεται και ο δικός της γρίφος, 
εξυπακούεται ότι υποχρεούται να επιλέξει από τους υπόλοιπους του γκρουπ.
Σε περίπτωση λανθασμένης απάντησης, μπορεί να προσπαθήσει εκ νέου στον ίδιο ή σε άλλο γρίφο μετά από 10’ (δέκα λεπτά).
Σε κάθε γκρουπ γρίφων μόνο οι πρώτες 10 ομάδες που θα απαντήσουν σωστά θα βαθμολογηθούν.
Οι υπόλοιπες δεν παίρνουν βαθμό και συνεχίζουν εκ νέου την προσπάθειά τους στο επόμενο γκρουπ γρίφων.
Η χρονική διάρκεια επίλυσης ενός γκρουπ γρίφων λήγει με την 10η κατά σειρά σωστή απάντηση 
ανεξαρτήτως χρόνου από την ώρα έναρξης του μισάωρου.

Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου:
Η ομάδα που θα απαντήσει σωστά πρώτη, ανεξαρτήτως χρόνου, 
παίρνει 10 βαθμούς, η δεύτερη 9,  η τρίτη 8 …η δέκατη 1 βαθμό.

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου:
Η ομάδα που θα απαντήσει σωστά πρώτη, ανεξαρτήτως χρόνου, 
παίρνει 20 βαθμούς, η δεύτερη 19,  η τρίτη 18 …η δέκατη 11 βαθμούς.

Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου:
Η ομάδα που θα απαντήσει σωστά πρώτη, ανεξαρτήτως χρόνου, 
παίρνει 30 βαθμούς, η δεύτερη 29,  η τρίτη 28 …η δέκατη 21 βαθμούς.

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου:
Η ομάδα που θα απαντήσει σωστά πρώτη, ανεξαρτήτως χρόνου, 
παίρνει 40 βαθμούς, η δεύτερη 39,  η τρίτη 38 …η δέκατη 31 βαθμούς.

Πρώτη μέρα

ΟΜΑΔΑ ΓΡΙΦΩΝ 1

ΓΡΙΦΟΣ 1Α

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΤΖΙΤΖΙΚΟΤΡΙΧΙΔΕΣ”

ΣΗΜΕΙΟ: “ΕΣΠΕΡΟΣ”

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Συγκέντρωση της ΕΔΗΝ στον «Έσπερο».

Κεντρικός ομιλητής ο Γιάννης Ζίγδης.

Τα δικά μας καφενεία σελ.232 (εικόνα 256)

 

ΓΡΙΦΟΣ 1B

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΑΡΚΑΛΟΙ”

ΣΗΜΕΙΟ: Η οικία του Χαράλαμπου Μακρυδάκη , γνωστού ως μάγου Μπεμπέκου, στην οδό Αμπελακίων στα Περιβόλια.

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Βερίκοκα (ποικιλία Μπεμπέκου) ..Άδωνης – (αποκαλούμενος Μπουμπούκος) αν τα αντικαταστήσουμε τα “ου” με “ε” προκύπτει ο Μπεμπέκος…Το φύλλο του αμπελιού αντί για βερικοκιάς μας παραπέμπει στην οδό Αμπελακίων.

23ο Κυνήγι Θησαυρού 2012


ΟΜΑΔΑ ΓΡΙΦΩΝ 2

ΓΡΙΦΟΣ 2Α

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΝΑΤΑ ΚΕΦΑΤΑ”

ΣΗΜΕΙΟ: “ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ”

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Το νοσοκομείο στον χώρο που είναι σήμερα μεταφέρθηκε και εγκαινιάστηκε το 1954, αλλά το 1987 ολοκληρώθηκε η νέα τότε πτέρυγα του και εντάχθηκε στο ΕΣΥ. 

http://www.rethymnohospital.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=47&Itemid=54

4ο Κυνήγι Θησαυρού 1993

ΓΡΙΦΟΣ 2B

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΕΜΕΙΣ και ΕΜΕΙΣ”

ΣΗΜΕΙΟ:  Οδυσσέα Ελύτη, αριθμός 6.

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ:στείλε μου μόνο ένα γράμμα=μονόγραμμα, ποίημα του Ελύτη.

Με ακούς;; = επαναλαμβάνεται συχνά μες στο ποίημα σα φράση.

Δίπλα, το σύμβολο είναι από το βιβλίο του μονογράμματος. Στο “μας υποχρέωσες” είναι μαυρισμένο το  ς’ = ελληνικός αριθμός 6

20ο Κυνήγι Θησαυρού 2009


ΟΜΑΔΑ ΓΡΙΦΩΝ 3

ΓΡΙΦΟΣ 3Α

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΧΟΧΛΙΟΙ”

ΣΗΜΕΙΟ: “Σχολή Χωροφυλακής”

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Το ρώσικο νοσοκομείο.

9ο Κυνήγι Θησαυρού 1999

ΓΡΙΦΟΣ 3B

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΠΑΙΞΕ ΓΕΛΑΣΕ”

ΣΗΜΕΙΟ:  Γραφείο του Ορειβατικού Συλλόγου Ρεθύμνου.

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Όταν μαυρίσουν τα κενά που έχουν μέσα κουκκίδα σχηματίζεται το λογότυπο του Ορειβατικού Συλλόγου Ρεθύμνου (αετός που στα νύχια του κρατάει ορειβατική σκαπάνη, καθώς πετάει πάνω από το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού στην κορυφή του Ψηλορείτη)

13ο Κυνήγι Θησαυρού 2001


ΟΜΑΔΑ ΓΡΙΦΩΝ 4

ΓΡΙΦΟΣ 4Α

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ALTER EGO”

ΣΗΜΕΙΟ: “Άγιος Φραγκίσκος”

– ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ:

1. ΚΩΔΙΚΑΣ “ΚΑΙΣΑΡΑ”

Αφαιρείται από κάθε γράμμα 1

Β Π Ξ Κ Β Χ Κ Φ Φ Ζ Ξ Δ Σ Τ Υ Ω Κ Β Κ Β Λ Π Β Τ Κ Π Δ Π Ρ Ψ Ζ Π Τ Λ Τ

και παίρνει το

Α Ο Ν Ι Α Φ Ι Υ Υ Ε Ν Γ Ρ Σ Τ Ψ Ι Α Ι Α Κ Ο Α Σ Ι Ο Γ Ο Π Χ Ε Ο Σ Κ Σ

2. ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΜΕΝΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ “ΑΘΗΝΑ”

Αυτό που παίρνεις το χωρίζεις σε 7άδες:

Α Ο Ν Ι Α Φ Ι

Υ Υ Ε Ν Γ Ρ Σ

Τ Ψ Ι Α Ι Α Κ

Ο Α Σ Ι Ο Γ Ο

Π Χ Ε Ο Σ Κ Σ

3. Διαβάζεις κατακόρυφα:

ΑΥΤΟΠΟΥΨΑΧΝΕΙΣΕΙΝΑΙΟΑΓΙΟΣΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

? Κυνήγι Θησαυρού

 

ΓΡΙΦΟΣ 4B

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΚΑΤΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ”

ΣΗΜΕΙΟ: “Μνημείο Τεσσάρων Παίδων – Ατσιπόπουλο”

(ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΩΝ 4 ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΑΝ ΑΝΕΜΕΛΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΕ ΜΙΑ ΧΕΙΡΟΜΒΟΒΙΔΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΕΞΕΡΡΑΓΗ … ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΚΑΡΙΑΙΑ)

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Κάθε τραπουλόχαρτο παραπέμπει σε ένα γράμμα του ελληνικού αλφάβητου. Τα μαύρα τραπουλόχαρτα είναι το ένα πάνω στο άλλο. Θα πρέπει να προστεθούν μεταξύ τους για να δώσουν το σωστό γράμμα. 

ΒΑΛΕΣ=11 – ΝΤΑΜΑ=12 – ΡΗΓΑΣ=13 και ΤΖΟΚΕΡ= Ω

-? Κυνήγι Θησαυρού

 

ΓΡΙΦΟΣ 4Γ

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΑΜΕΛΕΤΗΤΟΙ”

ΣΗΜΕΙΟ: “Δημακοπούλου 86”

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Άφιξη Δημακόπουλου στο Μπαλί λίγο πριν το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.

Στο γρίφο δίνονται τα στοιχεία:

1. Όνομα καραβιού _Π__Ι = ΜΠΑΛΙ

2. Τεύχος 86

3. Σκίτσο Δημακόπουλου πάνω στο καράβι 

9ο Κυνήγι Θησαυρού 1999


Κατάταξη της Κυριακής 3 Φεβρουαρίου 2019



Δεύτερη μέρα 

ΟΜΑΔΑ ΓΡΙΦΩΝ 5

ΓΡΙΦΟΣ 5Α

 

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΤΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ”

ΣΗΜΕΙΟ: “Αγία Ειρήνη στη Σχολή Χωροφυλακής”

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Στην εικόνα αναγράφεται η φράση “Make peace, not war” στη θέση που είναι το όνομα του Αγίου, η Αγία Ειρήνη και αστυνομικίνα στη σχολή Αστυνομίας.

11o ΚΥΝΗΓΙ 2000, 21o ΚΥΝΗΓΙ  2010

 

ΓΡΙΦΟΣ 5Β

 

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΑΦΟΡΤΙΣΤΟΙ”

ΣΗΜΕΙΟ: Το άγαλμα του Πρεβελάκη στο Δημαρχείο.

 

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: (Μονή )Πρέβελη και Λάκης =Πρεβελάκης. Ο πολιτικός χαρακτήρας της φωτογραφίας παραπέμπει στο άγαλμα του Πρεβελάκη στο Δημαρχείο.

23ο Κυνήγι Θησαυρού 2012

 

ΓΡΙΦΟΣ 5Γ

 

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΚΡΑΣΟΚΟΥΡΟΥΠΕΣ”

ΣΗΜΕΙΟ: Το καμπαναριό της μητρόπολης.

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: (Στο βιβλίο του Χάρη Στρατιδάκη «Το Ρέθυμνο του Τρόμου» σελ 38 αναφέρεται ότι κατά τους βομβαρδισμούς της μάχης της Κρήτης ένας καναπές εκτινάχτηκε από απέναντι σπίτι της οδού Καψάλη και καρφώθηκε στο αλεξικέραυνο του καμπαναριού.

12ο Κυνήγι Θησαυρού 2001


ΟΜΑΔΑ ΓΡΙΦΩΝ 6

ΓΡΙΦΟΣ 6Α

 

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ”

ΣΗΜΕΙΟ: “Η Πλατεία της 25ης Μαρτίου”

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Η Πλατεία της 25ης Μαρτίου, στην οδό Βιβιλάκη, της οποίας η ονομασία επί Κρητικής Πολιτείας ήταν οδός Αρκαδίου. Από τον γρίφο,  η αναφορά στην παρέλαση παραπέμπει στο «25η Μαρτίου». Το Π.Α. σημαίνει Πρώην Αρκαδίου και Πράσσειν Άλογα. 

Πηγή: Το βιβλίο του Κωστή Παπαδάκη 1900-1950, 1ος τόμος, εισαγωγή. 
 
υτός ο γρίφος είναι αφιερωμένος από την ομάδα  μας,  στην μνήμη του Μανού Αστρινού. Ο οποίος μαζί με τους συμμαθητές του (τάξη 1945-1946) ανακαίνισαν (δωρεά) την πλατεία το 1982. 

20ο Κυνήγι Θησαυρού 2009

 

ΓΡΙΦΟΣ 6Β

 

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΙ”

ΣΗΜΕΙΟ:  Μουσικό Γυμνάσιο (Ορφανοτροφείο-Τεκές-Νοσοκομείο)

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Το σημερινό Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ρεθύμνου, που υπήρξε Τεκές (μη γυρίζει σε τέτοια μέρη), Νοσοκομείο (ένας γιατρός δε θα βρεθεί να με κοιτάξει), Ορφανοτροφείο ( Θα μας πεθάνεις βρε και τι θα απογίνεις) , Μουσικό σχολείο ( Μάθε τουλάχιστον να το παίζεις).

Πηγή:  Άγονη Γραμμή 7 Δεκεμβρίου 2008

https://agonigrammi.wordpress.com

10ο Κυνήγι Θησαυρού 1999

 

ΓΡΙΦΟΣ 6Γ

 

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΠΟΘΕΝ ΑΙΣΧΟΣ”

ΣΗΜΕΙΟ:  Οδός Οδυσσέα Ελύτη

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ:  Ένα από τα δημοφιλέστερα ποιήματά του είναι “Η τρελή ροδιά”. Εμπνευσμένοι από αυτό, δημιουργήσαμε ένα ρέμπους με πραγματικά αντικείμενα. Το χέρι του μάγου κρατά το χαρτί tarrot “Του τρελού” και η συνέχεια αυτού είναι τα ρόδια. “τρελός + ρόδια”. Οφείλουμε να τονίσουμε, πως τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, είναι η εποχή που ωριμάζουν οι περισσότερες ποικιλίες ροδιάς, άρα είναι πολύ περίεργο, ο μάγος που μας φιλοξενεί, να έχει διακοσμημένα φρέσκα ρόδια! 

20ο Κυνήγι Θησαυρού 2009


ΟΜΑΔΑ ΓΡΙΦΩΝ 7

ΓΡΙΦΟΣ 7Α

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΜΑΣΑ ΣΟΥΡΑ”

ΣΗΜΕΙΟ: “Οδός Ηλία Σπαντιδάκη”

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Το τραγούδι που ακούγεται ονομάζεται LUDLOW MASSACRE σε στίχους του WOODY GUTHRIE (1944). Γράφτηκε στην μνήμη των θυμάτων-απεργών ανθρακορύχων της περιοχής του LUDLOW. Ο Ηλιάς Σπαντιδάκης ή Λουης Τίκας έμεινε στην ιστορία ως ο Έλληνας που τα έβαλε  με τον Ροκφελλερ καθώς πρωτοστάτησε στις απεργίες (23/09/1913- 20/04/1914) και δολοφονήθηκε απο τον Λοχαγό Καρλ Λιντερφελντ  ο οποίος του έσπασε το κρανίο με την καραμπίνα του , εκτός απο τον ΛΟΥΗΣ ΤΙΚΑΣ εκείνη την ημέρα (20/04/1914) έχασαν την ζωή τους 19 ακόμα άτομα εκ των οποίων 12 παιδιά.

16ο Κυνήγι 2005

 

ΓΡΙΦΟΣ 7Β

 

ΛΥΣΗ: γρίφου της Ομάδας “ΓΚΟΥΣΓΚΟΥΝΗΔΕΣ”

ΣΗΜΕΙΟ:  “Το κτίριο Λαβύρινθος στην Παραλία”

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ:  Αυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία είναι ο λαβύρινθος του ανθρώπινου αυτιού, με τη μορφή κτιρίου που γκρεμίζεται, το οποίο βρίσκεται πάνω στην άμμο.

22ο Κυνήγι Θησαυρού 2011

 

ΓΡΙΦΟΣ 7Γ

ΛΥΣΗ γρίφου της ομάδας “ΤΟΞΟΚΡΟΤΑΛΟΙ

ΣΗΜΕΙΟ: “Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Γάλλου”

Έχοντας ίσως τη μοναδική ευκαιρία να συνθέσουμε έναν γρίφο για το Κυνήγι Θησαυρού, αποφασίσαμε ότι αυτός θα πρέπει  να έχει συμβολικό χαρακτήρα. Πέραν των άλλων συμβολισμών, είναι σαφές ότι ο γρίφος θα πρέπει να έχει ξεκάθαρα ιστορικές αναφορές, μιας και δεν νοείται Ρεθυμνιώτικο κυνήγι χωρίς αναφορά στην ιστορία του τόπου.
Έτσι δημιουργήσαμε ένα σταυρόλεξο, που περιλαμβάνει 12 σημαντικές προσωπικότητες που πέρασαν και τίμησαν την πόλη μας.
Το σταυρόλεξο, όπως θα δείτε και στα επισυναπτόμενα αρχεία, εμπεριέχει ένα κρυπτόλεξο με τις λέξεις ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ. Οι λέξεις αυτές σε συνδυασμό με την ρίμα που προηγείται μάς οδηγούν στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο Γάλλο και αντίστοιχα στην κρήνη που υπάρχει εκεί (περισσότερες πληροφορίες παρακάτω, στο αρχείο ΛΥΣΗ).
Η επιλογή του σημείου από εμάς, εκτός των άλλων, έχει να κάνει και με την ανάδειξη αυτής της ερειπωμένης βρύσης, η οποία -αν και φτωχή αρχιτεκτονικά- ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με την ιστορία της Μονής, όσο και των κατοίκων της περιοχής.

–  8ο Κυνήγι Θησαυρού 1997


ΟΜΑΔΑ ΓΡΙΦΩΝ 8

ΓΡΙΦΟΣ 8Α

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΟΙ ΑΛΛΟΙ”

ΣΗΜΕΙΟ: “Το βενετσιάνικο Ρολόι”

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Βενετσιάνικη Μουσική (Rondo Veneziano) , δίσκος, ζώδια και το λιοντάρι, που πιθανότατα παραμένει σκονισμένο στην αυλή της Λότζια.

ΠΗΓΗ: “ΤΟ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ”, Ν.Α. ΚΟΚΟΝΑΣ (1995)
Μνημείο της Ενετικής πόλης του Ρεθύμνου. Στην κύρια πλευρά του είχε τοποθετηθεί δίσκος ηλιακού ρολογιού, με ανάγλυφους λατινικούς αριθμούς, κοσμημένος με παραστάσεις από το ζωδιακό κύκλο, όπως επίσης και το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, πάνω από το τοξωτό υπέρθυρο. Το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου που στόλιζε το πύργο είναι πιθανό αυτό της αυλής της Λότζια.

1ο, 13ο, 28ο Κυνήγι Θησαυρού

 

ΓΡΙΦΟΣ 8Β

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “τσαΠΑΤΣΟυληδες”

ΣΗΜΕΙΟ: “Ιερός Ναός Κυρίας των Αγγέλων”

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Ο γρίφος μας είναι ένα βίντεο, στο οποίο θα απεικονίζεται ένα πρόσωπο και πάνω σε αυτό θα γίνονται ορισμένες κινήσεις, οι οποίες παραπέμπουν σε ένα παιδικό τραγούδι που λέει : ” να μία εκκλησίτσα, ο Χριστός και η Παναγίτσα.. δύο παραθυράκια.. μία πορτίτσα.. νταν νταν νταν η καμπανίτσα”. Παράλληλα, πίσω από το βίντεο θα ακούγονται δύο ελληνικά τραγούδια, τα οποία είναι το ” είσαι κυρία- Κοντολάζος” και το ”  οι άγγελοι- Καραφώτης”, τα οποία υποδηλώνουν μέσα από τα συμφραζόμενα και την σύνδεση το “Κυρία των Αγγέλων”, όπου και είναι το σημείο του γρίφου μας.

 

-7ο Κυνήγι Θησαυρού 1996, 18ο Κυνήγι Θησαυρού 2007

 

ΓΡΙΦΟΣ 8Γ

 

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΜΑΜΟΥΝΕΣ”

ΣΗΜΕΙΟ: “Πινακίδα αδελφοποίησης στον Πλατανιά”

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ:

8ο Κυνήγι Θησαυρού 1997


Κατάταξη μετά το τέλος της Κυριακής 10 Φεβρουαρίου 2019


Τρίτη μέρα

ΟΜΑΔΑ ΓΡΙΦΩΝ 9

ΓΡΙΦΟΣ 9Α

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΑΓΓΟΥΡΟΞΥΠΝΗΜΕΝΟΙ”

ΣΗΜΕΙΟ: “Κινηματογράφος ΕΣΠΕΡΟΣ”

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: “βράδυ- εσπερα”. Απόψε θα σε βγάλω έξω- εξωτερικός χώρος. Η τηλεόραση παίζει ταινία της εποχής και το ’36 υποδηλώνει τη χρονολογία 1936 που ιδρύθηκε ο Έσπερος.

 

ΓΡΙΦΟΣ 9Β

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΜΠΟΥΜΠΟΥΝΕΣ”

– ΣΗΜΕΙΟ:  Κόρακα Καμάρα.

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ:βασική εικόνα η γνωστή “Καμάρα” της Θεσσαλονίκης,δεύτερη εικόνα από την αφίσα της ταινίας “Κοράκι”

9ο Κυνήγι Θησαυρού 1998

 

ΓΡΙΦΟΣ 9Γ

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΓΑΛΑΤΕΣ”

ΣΗΜΕΙΟ: Μιναρές Ωδείου

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Νταχτιρντι Σοκακ(ΤΟΥΡΙΚΙΚΑ)

14ο Κυνήγι Θησαυρού 2003


ΟΜΑΔΑ ΓΡΙΦΩΝ 10

ΓΡΙΦΟΣ 10Α

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΣΤΡΙΓΓΛΕΣ-ΣΤΡΙΝΓΚΛΕΣ”

ΣΗΜΕΙΟ: “Λέλα Κούνουπα”

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Ο αστερισμός του Μέγα Κυων – Σείριος. Η Λέλα Κούνουπα αρθρογραφούσε με το ψευδώνυμο “Σείριος”

19ο Κυνήγι Θησαυρού 2008

 

ΓΡΙΦΟΣ 10Β

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ – ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΙ”

ΣΗΜΕΙΟ:  Κυρία των Αγγέλων

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Ακούγεται το απολυτίκιο του Αγίου Γοβδελα του Πέρση, του οποίου η μοναδική εικόνα βρίσκεται μέσα στη μικρή Παναγία ή Κυρία των Αγγέλων

7ο Κυνήγι Θησαυρού 1996

 

ΓΡΙΦΟΣ 10Γ

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΠΑΡΕ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΚΟΥΤΟΥΛΑ”

ΣΗΜΕΙΟ:  Οδός Οδυσσέα Ελύτη, αριθμός “ΚΑΝΕΝΑΣ”

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Από το πρώτο μέρος του γρίφου βγαίνει το όνομα Οδυσσέας, ο οποίος
δραπέτευσε από τη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου, γαντζωμένος από την κοιλιά
ενός προβάτου.
Η τελευταία φράση δίνει το είδος του κώδικα (δεκαεξαδικός – hexadecimal)
και εξηγεί πως πρέπει να δωθεί η απάντηση (οδό και «αριθμό»!)
Λύνοντας τον κώδικα, βγάζουμε:
Ma tharw pws tha ta mplexw
Ap’ton ekei ki ap’ton edw poion na dialexw
O enas exei t’onoma ki o deuteros ti hari
Ki o tritos gennaiotatos, axio palikari
Thelw loipon ton poiiti polu gnwsto sta ksena
ki ekei pou leei “arithmos”,NA GRAPSETE “KANENA”!
Steilte mas tin apantisi, sto meil to gnwsto
Ton tropo sas ton eipame, odo kai “arithmo”!
Απάντηση: Οδός Οδυσσέα Ελύτη, αριθμός «ΚΑΝΕΝΑΣ» (ή και «ΚΑΝΕΝΑ»)

20ο Κυνήγι Θησαυρού 2009


ΟΜΑΔΑ ΓΡΙΦΩΝ 11

ΓΡΙΦΟΣ 11Α

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΠΑΝΩΡΑΙΟΙ”

ΣΗΜΕΙΟ: “Το καμπαναριό της Μητρόπολης”

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Ο λοχαγός έριξε “καμπάνα” στο στρατιώτη. Από τις ημέρες φυλακής και κράτησης προκύπτει η γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου 21/11 (21 Νοεμβρίου) που γιορτάζει η Μητρόπολη.

12ο Κυνήγι 2001

 

ΓΡΙΦΟΣ 11Β

ΛΥΣΗ γρίφου της ομάδας “ΣΟΪ ΑΝΑΜΑΖΟΞΑΡΗΔΩΝ

ΣΗΜΕΙΟ: “Τζαμί Νερατζέ – Ωδείο”

ΕΞΗΓΗΣΗ: Υπήρξε καθολικό μοναστήρι των Αυγουστινιανών Μοναχών κατά την Ενετοκρατία και αφιερώθηκε στη Santa Maria. Μεταγενέστερα μετατράπηκε σε τζαμί από τους Τούρκους και αφιερώθηκε στον Γαζή Χουσείν Πασά, το παρεκκλήσι του ναού μετατράπηκε σε βιβλιοθήκη όπου σώζεται μέχρι και σήμερα η επιγραφή Kitabhane. Με την αποχώρηση των Τούρκων μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο όμως δε λειτούργησε ποτέ. Το κτίριο πλέον χρησιμοποιείται σαν Ωδείο.

8ο Κυνήγι Θησαυρού 1997

 

ΓΡΙΦΟΣ 11Γ

diadiktiako 2019 grifos11Γ

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΠΕΙΡΑΤΕΣ – ΜΑΧΜΟΥΡΛΗΔΕΣ”

– ΣΗΜΕΙΟ:  “Φάρος”

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Η λύση είναι ότι βάζοντας στο κίτρινο κελί του xl τιμές ώστε να αντιστοιχεί απόσταση παρατήρησης 10710μ παρατηρούμε ότι αυτό συμβαίνει με ύψος παρατήρησης 9μ. Δηλαδή αν βάλουμε στο κίτρινο κελί την τιμή 9 δίνει απόσταση 10710. Άρα το μνημείο που αντιστοιχεί είναι ο αιγυπτιακός φάρος με ύψος 9μ. Όλα τα άλλα έχουν πολύ μεγαλύτερο ύψος. Στο διαδίκτυο αναφέρεται ύψος φάρου τα 9μ. 

18ο Κυνήγι Θησαυρού 2007


ΟΜΑΔΑ ΓΡΙΦΩΝ 12

ΓΡΙΦΟΣ 12Α

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΕΣ  CLUB”

ΣΗΜΕΙΟ: “Νέα Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου”

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ:

Στις 31 Μάρτιου 2017 με μια εντυπωσιακή αλυσίδα μαθητών ξεκίνησε η μεταφορά του τελευταίου βιβλίου από τα ράφια της παλιάς βιβλιοθήκης Ρεθύμνου στην Αγία Βαρβάρα στην νέα βιβλιοθήκη 

Παρατηρώντας τον γρίφο διακρίνουμε ότι υπάρχουν κάποια κεφαλαία bolt  γράμματα, παρατηρώντας αυτά τα γράμματα βλέπετε ότι είναι χημικά στοιχεία, κάθε χημείο στοιχείο έχει έναν ατομικό αριθμό , αν αντιστοιχίσουμε τον  ατομικό αριθμό κάθε στοιχείου με το αντιστοιχο γράμμα τις ΑΒ προκύπτει η φράση <Νέα βιβλιοθήκη Ρέθυμνου>

 Al:13 – B:5 – H:1 – He:2 – F:9 – He:2 – Na:11 – F:9 – P:15 – O:8 – N:7 – Ne:10 – N:7 – Cl:17 – B:5 – O:8 – Ca:20 – Mg:12 – Al:13 – P:15 – Ca:20

Ν-Ε-Α-Β-Ι-Β-Λ-Ι-Ο-Θ-Η-Κ-Η-Ρ-Ε-Θ-Υ-Μ-Ν-Ο-Υ 

27ο Κυνήγι Θησαυρού 2016, 18ο Κυνήγι Θησαυρού 2007

 

ΓΡΙΦΟΣ 12Β

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΝΑ ΤΟ ΛΥΣΩ ΠΡΙΝ ΜΕΘΥΣΩ”

ΣΗΜΕΙΟ: “Νότια είσοδος δημοτικού κήπου”

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Θεωρούμε κέντρο του κύκλου το σημείο που γίνονται τα μαθήματα (είσοδος Φορτέτζα) και σε απόσταση 688 μέτρων και με τις μοίρες γεωγραφικού πλάτους 176 (0 για βορρά, 180 για νότο κτλ) Καταλήγουμε στην νότια είσοδο του κήπου.

25ο Κυνήγι Θησαυρού 2014
 
ΓΡΙΦΟΣ 12Γ

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΑ”

ΣΗΜΕΙΟ: “Πλατεία Ιερολοχιτών”

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Longlife square & φόντο σκακιέρα. longlife =πολύ βίος και square = τετράγωνο. Όλα μαζί οδηγούν στο τετράγωνο του Πολύβιου ή αλλιώς σκακιέρα του Πολύβιου που είναι μια κωδικοποίησης. 

Αντικαθιστώντας τα νούμερα με γράμματα παίρνουμε το κείμενο “Ο Ιερός Λόχος” και η λύση είναι η πλατεία Ιερολοχιτών.

7ο Κυνήγι Θησαυρού 1996



Τέταρτη μέρα

ΟΜΑΔΑ ΓΡΙΦΩΝ 13

ΓΡΙΦΟΣ 13Α

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΓΙΑΡΕΜΗΔΕΣ CLUB – ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΟΙ”

ΣΗΜΕΙΟ: “Μάνα του Νερού”

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Από το κείμενο παίρνουμε τα κεφαλαία γράμματα και βγαίνει η λέξη ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ.

Λύνουμε το γρίφο με το πληκτρολόγιο του κινητού με ελληνικά γράμματα πατώντας τα πλήκτρα ανάλογα με την αριθμητική ένδειξη που έχουμε πχ: 74 = 7777 = πρσς, 53=555=κλμ και ούτω καθ’ εξής βγάζοντας το κείμενο: 

Τα γράμματα σαν βρεις , απάντηση θα δώσεις στο πρόβλημα που από παλιά στη πόλη υπήρχε, ψηλά ανέβα και θα βρεις αυτή που δίνει ζωή, κοντά στη χάρη του, τις πρώτες επτά ημέρες….

10ο Κυνήγι Θησαυρού 1999

 

ΓΡΙΦΟΣ 13Β

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΣΤΙΟΙ”

 ΣΗΜΕΙΟ:  Εμμ.Βερνάδου 1 – Ωδείο

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Η αποκρυπτογράφηση του μηνύματος που δίνεται έχει ως εξής :

ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΩ ΟΤΙ ΜΥΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΑΣ Ο ΡΕΘΥΜΝΙΟΣ ΛΟΓΙΟΣ ΜΑΝΟΥΗΛ ΒΕΡΝΑΡΔΟΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ Ο ΥΠ ΑΡΙΘΜΟΝ ΕΝΑ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.

Γίνεται με το κρυπτογραφικό αλφάβητο που χρησιμοποιούσαν οι Φιλικοί. Ο Μανουήλ ή Εμμανουήλ Βερνάρδος ήταν Ρεθύμνιος, που μυήθηκε πολύ νωρίς, ήδη από το 1816, στη Φιλική Εταιρεία. Στην οδό με το όνομά του, στον αριθμό 1, βρίσκεται το Ωδείο Ρεθύμνου, το οποίο είναι η λύση του γρίφου.

14ο Κυνήγι Θησαυρού 2003

 

ΓΡΙΦΟΣ 13Γ

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΦΕΥΓΑΤΟΙ”

ΣΗΜΕΙΟ: Κέντρο διασκέδασης ΠΑΣΙΦΑΗ

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ-  ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ  ΚΑΙ Η ΛΕΞΗ ΓΡΑΦΕΤΑΙ  ΚΡΥΤΠΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ. 

Α. ΛΕΞΗ: ‘ΠΟΣΕΙΔΩΝ’  – ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ 3 ΓΡΑΜΜΑΤΑ  ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΕΞΙΑ , ΑΡΑ ΤΟ Ν ΕΊΝΑΙ ΤΟ Π

Β. ΛΕΞΗ :  ‘1908CJ’    ΕΔΩ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ , ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕ ΝΟΥΜΕΡΑ ΑΡΧΊΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ Α=0…… ΤΟ CJ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΙΡΑΖΟΥΜΕ. 

Γ. ΛΕΞΗ : ΄ΜΟΥΣΙΚΗ’ –  ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ,   ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ 4 

Δ. ΛΕΞΗ:  ‘ ΧΟΡΟΣ’–     ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ 1

Ο ΠΑΣΙΦΑΗ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑ ΟΠΟΥ ΑΡΧΙΚΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ 1908CJ, ΜΕΤΆ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΠΟΣΕΙΔΩΝ-  ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΌΝΟΜΑ ΕΊΝΑΙ ΠΑΣΙΦΑΗ . ΟΠΟΤΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΠΑΣΙΦΑΗ» . 

18ο Κυνήγι Θησαυρού 2007


ΟΜΑΔΑ ΓΡΙΦΩΝ 14

ΓΡΙΦΟΣ 14Α

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΜΑΛΑΓΑΝΕΣ”

ΣΗΜΕΙΟ: “Εφκαφικά στη Γερακάρη”

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Πρόκειται για ειδοποιητήριο νυν ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ). Υπάρχει μήνυμα προς τους ασφαλισμένους ότι για τη σύνδεση ΕΦΚΑ με ΙΚΑ απαιτείται το (έντυπο) Φ (ΕΦΚΑ + Φ + ΙΚΑ = ΕΦΚΑΦΙΚΑ)

12ο Κυνήγι Θησαυρού 2001

 

ΓΡΙΦΟΣ 14Β

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΔΕΙΞΕ ΣΤΡΑΒΕ Τ’ ΑΛΛΗΘΩΡΟΥ”

ΣΗΜΕΙΟ:  Η προτομή Παντελή Πρεβελάκη στο Δημαρχείο

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Βιβλίο “Νέος Ερωτόκριτος του Παντελή Πρεβελάκη

4ο Κυνήγι Θησαυρού 1993

 

ΓΡΙΦΟΣ 14Γ

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΙ CLUB”

ΣΗΜΕΙΟ:  Το Τζαμί της Βαλιδέ Σουλτάνας στην οδό Τομπάζη 17

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Ο Μιναρές που έως τώρα τον βλέπαμε μόνο από την πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων. Πάνω του υπάρχει η επιγραφή «Να μην Ματιαστεί».

Έχουν ξεκινήσει έργα αποκατάστασής του. Οι εργασίες ξεκίνησαν με την κατεδάφιση του κτηρίου που εφαπτόταν στο τζαμί ώστε να αναδειχθεί και να μην είναι «κρυμμένο».

Το περίτεχνο Μιχράμπ του τεμένους. Η κόγχη πλαισιώνεται με κολόνες που ως Βάθρα έχουν δύο κορινθιακά κιονόκρανα αναποδογυρισμένα. Το ημικυκλικό τόξο του μιχράμπ πλαισιώνεται από μια ανάγλυφη κληματαριά και επιγραφή που αναφέρει τον εξής στίχο από το Κοράνι: «Όσες φορές ο Ζαχαρίας επισκεπτόταν το κελί της Μαριάμ».

Δημοσίευση: https://rethemnosnews.gr/2016/10/άρχισαν-τα-πρώτα-έργα-στο-τέμενος-βαλι/

24ο Κυνήγι Θησαυρού 2013


ΟΜΑΔΑ ΓΡΙΦΩΝ 15

ΓΡΙΦΟΣ 15Α

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ANIXNEYTES”

ΣΗΜΕΙΟ: “Οδός Βίκτωρος Ουγκώ”

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Briefest correspondence Guinness.

Η πλήρης επεξήγηση εδώ

9ο Κυνήγι 1998

 

ΓΡΙΦΟΣ 15Β

ΛΥΣΗ γρίφου της ομάδας “ΜΠΑΓΑΣΕΣ”

ΣΗΜΕΙΟ: “Πύλη GUORA”

ΕΞΗΓΗΣΗ

23ο Κυνήγι Θησαυρού 2012

 

ΓΡΙΦΟΣ 15Γ

ΛΥΣΗ γρίφου της Ομάδας “ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ”

ΣΗΜΕΙΟ:  “Η χωράφα του Σκουλούδη στα Περβόλια”

ΕΞΗΓΗΣΗ ΓΡΙΦΟΥ: Στα Περιβόλια βρισκόταν η θερινή κατοικία του Σκουλούδη, (Γεώργιος Ζ. Σκουλούδης, προξενικός πράκτορας της Ρωσίας στο Ρέθυμνο 1861-1880). Σύμφωνα με το θρύλο τριγύρναγε στο σπίτι του μόνος κι έρημος. Τον ακολουθούσε πάντα ένα γεράκι, το οποίο όταν εκείνος πέθανε, πέταξε και χάθηκε από το βορεινό παράθυρο.  Ο θρύλος λέει επίσης ότι έβλεπαν το Σκουλούδη να κάθεται στο γραφείο του και να γράφει έχοντας συντροφιά λογιών – λογιών κεριά… (σελ. 44-45)

Το κηροπήγιο που απεικονίζεται στο γρίφο είναι ένα από τα ελάχιστα προσωπικά του αντικείμενα που βρέθηκαν στα ερείπια της βομβαρδισμένης  οικίας του (σελ.204)

Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου, που απεικονίζεται στο γρίφο, τοποθετήθηκε από τον ίδιο στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου που ο ίδιος οικοδόμησε εντός του χωραφιού στη μνήμη του γιου του Νικόλαου. (σελ. 43, 201)

Στο γρίφο απεικονίζεται επίσης μέρος της χειρόγραφης αναφοράς του Σκουλούδη προς το Ρώσο πρόξενο Χανίων. (σελ.216)

Το τοπίο έξω από το παράθυρο είναι μέρος της φωτογραφίας της χωράφας του Σκουλούδη (σελ. 202)

Βιβλιογραφία: Δημήτριος Γ. Στεργίου – Χρήστος Γ. Ζαχαράκης,  «Διπλωματία και πόλεμος», Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνης, Ρέθυμνο 2008

10ο Κυνήγι Θησαυρού 1999



Λίγο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας (10η σωστή απάντηση στο τελευταίο γκρουπ γρίφων)
όλες οι ομάδες θα πάρουν στα μεηλ τούς μήνυμα από τη διοργανώτρια ομάδα.
Οι ομάδες που, σύμφωνα με την τελική βαθμολογία,θα έχουν καταλάβει τις θέσεις 1-4
θα πάρουν στο μέηλ τούς τον τελικό γρίφο.
Οι ομάδες που, σύμφωνα με την τελική βαθμολογία, θα έχουν καταλάβει τις θέσεις 5-8
θα πάρουν στο μεηλ τους τον τελικό γρίφο με 10’ καθυστέρηση από τις πρώτες τέσσερις.

Οι 8 πρώτες ομάδες θα διεκδικήσουν το Θησαυρό του Διαδικτυακού Κυνηγιού 2019


ΤΕΛΙΚΟΣ ΓΡΙΦΟΣ

ΛΥΣΗ: ΤΡΙΤΟ ΦΟΙΝΙΚΑ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ 

 

Η εκκρεμότητα με τον μοναδικό θησαυρό που δεν είχε βρεθεί (εκείνον του 4ου κυνηγιού) έκλεισε εκεί όπου έπρεπε. Με το διαδικτυακό κυνήγι, βοηθούμενες οι κατσίκες με γρίφους από όλες τις ομάδες, έκλεισαν την εκκρεμότητα οδηγώντας τους κυνηγούς στην…κουφάλα, που σήμερα δεν υπάρχει, στην πλατεία Μικρασιατών σήμερα.

Οι «Μαλαγάνες» βρήκαν τον θησαυρό του διαδικτυακού παιχνιδιού 2019

Συγχαρητήρια στους ΜΑΛΑΓΑΝΕΣ που βρήκαν το κλειδί για τον τελικό γρίφο, έλυσαν τον Κώδικα για να βρουν το θησαυρό που δεν είχε βρεθεί.