Αγωνία, ρυθμό, ένταση και 400 κερδισμένους

Η κακοκαιρία, που από μέρες προέβλεπαν τα δελτία καιρού, δεν εμπόδισε τη διεξαγωγή του 2ου Μικρού Κυνηγιού θησαυρού, που ανήκει πια στην ιστορία των λιλιπούτιων του Ρεθύμνου.
Τετρακόσια σχεδόν παιδιά 9 έως 12 χρονών αψήφησαν τη βροχή και τον αέρα και πήραν μέρος σε μια συναρπαστική αναζήτηση, που τίποτα δεν είχε να ζηλέψει από το Μεγάλο Κυνήγι. Πειθαρχημένα και συγκροτημένα ακλούθησαν τις οδηγίες της διοργανώτριας ομάδας ΝΑΤΑ ΚΕΦΑΤΑ  κι έτσι, χωρίς να κάνουν καμία ζημιά στον  Δημοτικό Κήπο κατάφεραν να μας κάνουν όλους περήφανους. Οι καλύτεροι -και πιο τυχεροί- κατόρθωσαν να κρατήσουν στα χέρια τους και το γλυκό τρόπαιο…
Το 2ο Μικρό κυνήγι θησαυρού φτιάχτηκε ακριβώς πάνω στη δομή του Κυνηγιού των μεγάλων γιατί ας μην ξεχνάμε προετοιμάζει τους αυριανούς παίκτες του . Οι ΝΑΤΑ ΚΕΦΑΤΑ έθεσαν από την αρχή παιδαγωγικούς στόχους για  το παιχνίδι αυτό: να μάθει τα παιδιά να σέβονται τον δροσερό πνεύμονα της πόλης μας, να τα κάνει να  εκτιμήσουν την πλούσια πανίδα και χλωρίδα του, να τα οδηγήσει να ανακαλύψουν την ιστορία του και τέλος να  συνδέσουν τον Δημοτικό Κήπο με μια συναρπαστική και αξιομνημόνευτη εμπειρία της ζωής τους.  Το 2ο Παιχνίδι ξεκίνησε με έγγραφες οδηγίες για σωστή συμπεριφορά στο χώρο.
Μέσα σ αυτές υπήρχε και ή  πρόβλεψη κινήσεων σε περίπτωση φωτιάς κι έτσι ανακάλυψαν το πρώτο σημείο μέσα σε μια πυροσβεστική  φώλια. Ο επόμενος γρίφος ένα καλοστημένο ρέμπους τα οδήγησε  στα κρητικά αγριοκάτσικα που είναι γνωστά και ως ΚΡΙ-ΚΡΙ.  Στη συνέχεια πέρασαν από το δέντρο που φημίζεται για  την καλοσύνη του (την ακακία) το αγαπημένο ζώο της θεάς Άρτεμης (ελάφι) τον εχθρό του Δον Κιχώτη (τον  κουρελιασμένο ανεμόμυλο του Κήπου) και την μοναδική τροφή των απειλούμενων ζώων πάντα (μπαμπού) . Από εκεί και πέρα ξεκίνησαν οι δύσκολοι γρίφοι.
Ένα κεδρόκουκο οδήγησε τα παιδιά στους κέδρους και ένα κλειδί τους πιο υποψιασμένους στην προτομή του μακεδονομάχου Κλειδή. Τέλος η λύση ενός σταυρόλεξου έστελνε  τα παιδιά στο γιγαντιαίο σκάκι του Δημοτικού Κήπου και στη συνέχεια σε μια από τις τέσσερις °βάσεις του Κυνηγιού. Από εκεί οι εννέα ομάδες που πέρασαν καθοδηγηθήκαν να συμπλέξουν τα γράμματα που είχαν  συλλέξει στα προηγούμενα σημεία και να σχηματίσουν κάποια λέξη. Η μαγική λέξη Πετυχάκης τα οδήγησε στην  προτομή του δημιουργού του Δημοτικού μας Κήπου.
Πιο γρήγορη αποδείχτηκε ή ομάδα AΕΡΟΜΠΑΛΕΣ που  σκάβοντας κατόρθωσε να βρει τον θησαυρό Το σεντούκι του θησαυρού ήταν βέβαια συμβολικό και ανταποκρινόταν  σε ένα μεγάλο βραβείο, ένα ταξίδι στην Αθήνα με επίσκεψη στην Ακρόπολη για την νικήτρια ομάδα προσφορά της  διοργανώτριας ομάδας ΝΑΤΑ ΚΕΦΑΤΑ.
Κανένα παιδί δεν έφυγε δυσαρεστημένο από το προχθεσινό  2ο Κυνήγι Θησαυρού.  Όλα πήραν ενθύμιο την αφίσα και το  αυτοκόλλητο του Κυνηγιού και δώρο το μικρό βιβλίο “Ο Δημοτικός Κήπος του Ρεθύμνου” του Κέντρου Περιβαλλοντικής Αγωγής “Φάλκονας” που ανατυπώθηκε με χορηγία των ΝΑΤΑ ΚΕΦΑΤΑ.
Μέχρι το 3ο Κυνήγι, του 2000, Όλα τους θα έχουν το χρόνο να το μελετήσουν προσεκτικά!
 
Και για την ιστορία του Κυνηγιού: οι εννέα ομάδες που “άγγιξαν” τον Θησαυρό ήταν οι ΑΕΡ0ΜΠΑΛΕΣ,οι ΒΙΑΓΚΡΑ, οι ΑΛΙΓΑΤΟΡΕΣ, οι ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ, οι ΘΗΣΑΥΡΟΠΑΙΔΟΜΑΝΟΙ, οι ΟΡΙΖ0ΝΤΕΣ, τα ΛΑΓΩΝΙΚΑ, τα ΤΟΥΒΛΟΦΥΤΑ και ο ΦΤΕΡΩΤΟΣ ΕΡΜΗΣ.
Αρχηγός της νικήτριας ομάδας ήταν η Πόπη  Δαμβακεράκη και σύνοδος ο Ανδρέας Μπενάκης.