Και το «Ταξίδι στη χώρα της γνώσης» έφτασε στο τέλος του!

 
 
Το παιχνίδι ήταν μια διαδρομή μέσα  σ’ ένα λαβύρινθο γνώσεων σ’ ότι  αφορά την πόλη μας!
Ξεκινήσαμε από το 1ο Δημοτικό  με συντροφιά μας 42 ομάδες από μικρούς κυνηγούς της 5ης και 6ης τάξης του  δημοτικού. Τα παιδιά παίρνοντας τις πρώτες οδηγίες μας ξεχύθηκαν στους δρόμους για να φτάσουν από το δεύτερο στον τρίτο… γρίφο μέχρι τον τελευταίο.
Το παιγνίδι κύλισε ομαλά με τις ομάδες να φτάνουν γρήγορα στις λύσεις των γρίφων και να ανταγωνίζονται  ισάξια η μία την άλλη με τις γνώσεις τους, την υπευθυνότητα τους και την σωστή συμπεριφορά τους στην τήρηση των Κανόνων του παιγνιδιού.
 
Οι γρίφοι  ήταν συνολικά 15
Όλες οι ομάδες έφτασαν με μικρή  χρονική διαφορά μέχρι τον 13ο γρίφο, και από εκεί πέρασαν μπροστά  19 ομάδες.
 
 
Τον 14ο γρίφο έλυσαν 9 ομάδες για να φτάσει πρώτη στον 15ο και τελευταίο γρίφο η ομάδα “Αποσπερίτες” του 1ου Δημοτικού Σχολείου.
Το πρωί οι ομάδες αφού έλαβαν ένα βιβλίο  με καταγεγραμμένη την ιστορία του τμήματος της παλιάς πόλης όπου παιζόταν το παιχνίδι, ξεκίνησαν το ταξίδι τους γρίφο-γρίφο και η εξέλιξη ήταν εντυπωσιακή.
 
Γρίφος 1ος: Τα παιδιά έπρεπε να απαντήσουν στις ερωτήσεις ενός  τεστ, αφού πρώτα διάβαζαν σχετικές πληροφορίες από το βιβλίο. Στη συνέχεια έφερναν στη βάση τις απαντήσεις τους για να πάρουν τον επόμενο φάκελο.
Γρίφος 2ος:Στο βιβλίο αναφέρονταν οι είσοδοι της πόλης. Σύμφωνα όμως με το χάρτη που οι ομάδες είχαν πάρει , μόνο μια ήταν αυτή που έπαιζε και που έπρεπε να πάνε κρατώντας ευρώ. Ήταν η Μεγάλη Πόρτα. Εκεί πλήρωναν και έπαιρναν από ένα καπέλο η κάθε ομάδα το όποιο είχε τον αριθμό που της αντιστοιχούσε. Επέστρεφαν στη βάση δείχνοντας το καπέλο για να πάρουν τον επόμενο γρίφο.
Γρίφος 3ος:Τα παιδιά έπρεπε να αφαιρέσουν τα γράμματα που σχηματίζουν τη λέξη «είσοδος», ώστε να μείνει η φράση «ΔΙΑΠΥΛΙΑ ΤΕΛΗ», την οποία έπρεπε να πάνε να πουν στη βάση. Διαπύλια τέλη ήταν τα χρήματα που τα παιδιά πλήρωσαν νωρίτερα και που ήταν το  ζητούμενο του γρίφου.
Γρίφος 4ος:Ο γρίφος μιλούσε για την εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας και για την βιβλιοθήκη που βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Εκεί  τους  δόθηκε μια εικόνα της Αγίας , την οποία έπρεπε να φέρουν στη βάση.
Γρίφος 5ος: Επρεπε να αποκωδικοποιηθεί η φράση που ήταν γραμμένη με σύμβολα και να διαβάσουν στην οργανωτική επιτροπή ότι «η συνοικία γύρω από την Αγ. Βαρβάρα ονομαζόταν Τσίτσο».
Γρίφος 6ος:Μέσα στο φάκελο με το γρίφο υπήρχε και ένα ταμπελάκι με τη λέξη «μεζές». Αυτό έπρεπε να πάνε στον χωρικό που βρισκόταν στα πεταλάδικα και να πάρουν ένα άλλο που έγραφε «λυκόπουλο 1» και το οποίο έπρεπε να επιστρέψουν στη βάση.
Γρίφος 7ος :Στο φάκελο υπήρχε ένα ταμπελάκι με ένα κόκκινο σταυρό και τον αριθμό 2.Ο γρίφος ζητούσε να συνδυαστούν το 1 και το 2 ταμπελάκι. Έτσι  οδηγηθήκαν στην οδό Μελχισεδέκ όπου βρίσκεται ο Ερυθρός Σταυρός και οι πρόσκοποι. Ο άνθρωπος  των οργανωτών έβαζε στο χέρι του αρχηγού μια σφραγίδα με το όνομα της οδού.
Γρίφος 8ος :Πρόσθεση ετερώνυμων κλασμάτων. Πολλαπλασιασμός κλασμάτων. Πρόσθεση των δυο αποτελεσμάτων. Τελικό αποτέλεσμα Χ=93. Πήγαιναν και έδειχναν τη λύση.
Γρίφος 9ος :Μετρούσαν 93 βήματα από την Μεγάλη Πόρτα κατεβαίνοντας την Εθνικής Αντιστάσεως και συναντούσαν έναν «Άρκαλο» ο οποίος τους έδινε μια ταμπέλα με το παιχνίδι «όνομα- ζώο- φυτό».
Γρίφος 10ος :Τους έδιναν μια καρτέλα με το παιχνίδι «όνομα –ζώο- φυτό», οπού κάθε φορά έπρεπε να γράψουν τα ζητούμενα για τα γράμματα που τους έγραφαν οι οργανωτές. Στο τέλος σχηματιζόταν το όνομα της οδού Γοβατζιδάκη. Τους έδιναν καρτέλα με γραμμένα όλα τα στοιχεία του παιχνιδιού αλλά είχαν σχεδιάσει μία ακόμα οδό. Στο βιβλίο έπρεπε να βρουν για να γράψουν τα τρία πράγματα που σώζονται στο σημείο του βιβλίου που ήταν το αστέρι.
Γρίφος 11ος :Ο γρίφος μιλούσε για το τζαμί της Βαλιδέ Σουλτάνας που βρίσκεται στην οδό Τομπάζη. Την πληροφορία έβρισκαν τα παιδιά στο βιβλίο και αφού πήγαιναν εκεί, ο άνθρωπος των οργανωτών έγραφε στο χέρι τους το νούμερο 13.Ερχόταν στη βάση για να δείξουν το νούμερο.
Γρίφος 12ος :Στη βάση διάβαζαν το ποίημα που είχαν γράψει για την ομάδα τους, το οποίο τους είχε ζητηθεί να έχουν έτοιμο από τη μέρα δήλωσης της συμμετοχής τους.
Γρίφος 13ος :Στο βιβλίο υπήρχε η πληροφορία που λέει ότι η μεγαλύτερη καμπάνα του καμπαναριού είναι αφιερωμένη στο Θεόδωρο Χιόστακ και ζυγίζει 250 οκάδες. Έλυναν το γρίφο για το Μητροπολιτικό Ναό.
Γρίφος 14ος :Τους δόθηκε σχεδιασμένος ένας λαβύρινθος από τον οποίο έπρεπε να βγουν.
Γρίφος 15ος : Έπαιρναν τον τελευταίο γρίφο που τους οδηγούσε στην οδό Λαβυρίνθου όπου στο αδιέξοδο του βρίσκεται το Κέντρο Νέων του Δήμου μας. Εκεί βρισκόταν άνθρωπος της ομάδας με ένα κασελάκι. Τα παιδιά έπρεπε να του πούνε ότι έλυσαν το λαβύρινθο και πήγαν στην αντίστοιχη οδό. Οδός Λαβυρίνθου. Εκεί έφτασαν μόνο οι  «Αποσπερίτες».
 
 
 
Η ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ 10 ΠΡΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
 
1.Αποσπερίτες  1ο
2.Τσαπερδονο****σφυρίχτρες  7ο
3.Μεγαλόμυαλες   6ο
4.Κεραυνός  15ο
5. Αστραπή  15ο
6.Εξυπνόπαιδα  7ο
7.Εξερευνητές της πλάκας  15ο
8.Διαβολάκια  13ο
9.Αστέρια  7ο
10.Αφόρτιστοι  14ο