8o ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ

ΟΙ ‘’ΜΑΓΚΕΣ’’ ΤΟΥ 7ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΣΩΣΑΝ ΤΗΝ “ΡΕΘΥΜΝΟΧΑΧΑΝΟΥΠΟΛΗ’’

 
Ήταν ένα ωραίο και πνευματικό παιχνίδι , μια επιτυχημένη διοργάνωση , μια έξυπνη διαδικασία.Το 8Ο Παιδικό Κυνήγι που διοργάνωσε η ομάδα ‘’Εκατς η Κουτσή Κατσίκα ΄΄ πέρασα στην ιστορία με 450 μαθητές Ε΄και ΣΤ τάξης Δημοτικού να έχουν ζήσει μια θαυμάσια εμπειρία.Το φετινό παιδικό κυνήγι διεξήχθη με επίκεντρο το 3Ο Δημοτικό και ακτίνα δράσης ένα μεγάλο μέρος της παλιάς πάλης.
Ο καλός καιρός ήταν σύμμαχος και τα παιδιά απέτρεψαν τον βιβλιοσκουληκοφάγο να καταστρέψει τη ‘’Ρεθυμνοχαχανούπολη’’ ένα βιβλίο το οποίο έως την περασμένη Κυριακή δεν είχε διαβάσει κανένας.
 
Spot 2005
 
ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ
 
Η ομάδα ‘’Μάγκες ‘’ ου 7ου Δημοτικού ήταν εκείνοι που κατάφερε να περάσει με επιτυχία τους σκόπελους των γρίφων και να βρει το θησαυρό.Την ομάδα αποτελούσαν οι μαθητές του ΣΤ1 του 7ου Δημοτικού Αντώνης Καβρουλάκης , Κων/νος Γοργοράπτης  , Μαρίνος Δημολιάνης , Αντώνης Μακρυμανωλάκης , Νικηφόρος Χατζάκης , Γιώργος Δασκαλομαρκάκης , Ευα Τσιμπουκάκη , Κατερίνα Σίμα , Γρηγόρης Λουκάκης και Στράτος Κοντός .Δασκάλα και συνοδός τους η Κατερίνα Σαραντινού.
 
ΤΟ ΘΕΜΑ
 
Το θέμα ήταν  ‘’Βιβλιοσκουληκοφάγος  λιμπίζεται τη Ρεθυμνοχαχανούπολη’’Ο Βιβλιοσκουληκοφάγος ήταν ένα μεγάλο σκουλήκι που έτρωγε όλα τα  σκονισμένα και αδιάβαστα βιβλία.
 
Η Ρεθυμνοχαχανούπολη ήταν ένα παλιό και σκονισμένο , αδιάβαστο βιβλίο.
 
Οι 46 ομάδες του κυνηγιού ξεκίνησαν να παίζουν από το Σάββατο οπότε στην έκθεση ζωγραφικής και παιδικού βιβλίου που διοργανώθηκε στο κέντρο Κρητικής Λαϊκής Τέχνης ,πήραν το φάκελο με τα πρώτα στοιχεία του παιχνιδιού .Στις 9: 30 το πρωί της Κυριακής το παιχνίδι ξεκίνησε στο 3Ο Δημοτικό με μια μικρή παράσταση. 
Ο βιβλιοσκουληκοφάγος εμφανίστηκε καθώς μυρίστηκε τη Ρεθυμνοχαχανουπολη .
Πλησίασε για να της φάει όμως το αδιάβαστο βιβλίο είχε τόση σκόνη που ο Βιβλιοσκουληκφάγος φτερνίστηκε και τα φύλλα του βιβλίου σκορπίστηκαν στην πόλη.Οι ομάδες έπρεπε να συλλέξουν όλα τα φύλλα και να ξανασυνθέσουν το βιβλίο.
Φύλλο βιβλίου και γρίφος ήταν η διαδικασία ως τα τέλος που σώθηκε το βιβλίο καθώς το είχαν πια όλοι διαβάσει.
 
 
ΟΙ ΓΡΙΦΟΙ
 
Οι ομάδες έπαιρναν λοιπόν μία την σελίδα – γρίφο και σε κάθε σημείο έβρισκαν από ένα τίτλο παιδικού βιβλίου.
 
1Ος Γρίφος . ‘’Χαμένη η σελιδούλα κερί ήθελε να ανάψει , στο σπίτι του Αγίου που σκότωσε το δράκο καβάλα στο άλογο, εκεί που βρήκαν καταφύγιο τόσοι και τόσοι χριστιανοί στην Τουρκοκρατία.Λύση: Ναός Αγ. Γεωργίου Γρώτα.
 
2ος Γρίφος ; Μια βενετσιάνικη σελίδα βρήκε το σπίτι της , στο δρόμο που με το όνομα του ανοίγεις την πόρτα , 
–    Αμάν πιάστηκε το χεράκι μου να το γυρνάω 13 φορές’’ Λύση : Οδός Κλειδή 13
 
3ος Γρίφος : ‘’Η τυχερή σελίδα , πήγε να πιει νερό στην τούρκικη κρήνη. .εκεί βρήκε τον έρωτα της ζωής της . ΄΄Κορώνα στο κεφάλι μου θα σε κάνω.. της είπε ο ναίος….
–    Αχ ! Τι ωραίος που είναι ο Πάνος μου ‘’Λύση : Κρήνη στην οδό Πάνου Κορωναίου.
 
4ος Γρίφος : ‘’ ο αέρας που φυσούσε σήκωσε ψηλά την σελιδούλα και την πήγε στο δρόμο του Παπά ….προς τα δύο ξύλινα ‘’μπαλκόνια ‘’ που καθόταν οι χανούμισσες.
–    Μμμ …σε πιο από τα δύο να κρυφτώ ? Νομίζω ότι δεν θα σας το πω!’’ Λύση : Τα ξύλινα κιόσκια της οδού Παπαμιχελάκη.
 
5ος Γρίφος: ‘’Μια υπογλυκαιμία είχε πάθει η σελιδούλα μας από τα τρέξιμο και έμαθε από τις γραμμές της πως κάπου μοιράζουνε κουφέτα, στο δρόμο με τους τρεις ψηλούς και λυγερόκορμους φίκους , εκεί που το γάμο δεν το κάνει ο παπάς αλλά ο δήμαρχος ….
–    Ουφ! Δίψασα , ας πιω νερό από την κρήνη ….’’Λύση : Η κρήνη έξω από την αίθουσα πολιτικών γάμων στην οδό Πατελάρου.
 
6ος Γρίφος: ‘’Πω πω τλέξιμο ! Με τόση πλοπόνηση θα σκίσω στο Πεκίνο . Αφού είναι σίγουρο το μετάλλιο και βλέπω και το μοναχικό δέντλο , ας φτιάξω τον κότινο που θα με στεφανώσει.
–    Αχ ! Τι ωλαία που είμαι ….’’Λύση : Τα Ελιδάκι.
 
7ος Γρίφος : Ζαλισμένη η σελιδούλα από τους τόσους καυγάδες και τις φωνές θέλησε να βρει την ησυχία της κοντά σε φίλους …
–    Όταν ο κόσμος είναι φιλικός είναι πιο όμορφος ΄΄.Λύση : Οδός Φιλικών.
 
8Ος Γρίφος : ‘’Πεινασμένη η σελιδούλα μας , από την περιπλάνησή της στην πόλη , άρχισε ολοένα και περισσότερο το στομάχι της  που άρχισε να γουργουρίζει . Ευτυχώς , η μύτη της τη βοήθησε αυτή τη φορά ! 
–    Στιφάδο μυρίζω….Τρέχουν α σάλια μου !!!
Λύση : Τα παιδιά οδηγήθηκαν στο σημείο από τη μυρωδιά του στιφάδου που μαγείρευαν οι διοργανωτές στην οδό Ρήγα Φεραίου.
 
9ος Γρίφος : ‘’Η σελιδούλα πήγε στο εργαστήριο και βρήκε τις φίλες της την Ιστορία και την Αρχαιολογία.
–    Είμαι η Φιλοσοφία , μια Βεντέτα μια Κυρία , έχω μέλλον ,παρελθόν και αβέβαιο παρόν, όμως τώρα κατοικώ στου Γρήγορη στο στενό! ‘’ Λύση : Κτίριο Φιλοσοφικής στην οδό Πατριαρχου Γρηγορίου.
 
10ος Γρίφος: ‘’ Η σελιδούλα που ανειρευότανε να τραγουδήσει όπως η Μαρία Κάλλας μονολογούσε: 
–    Πολύ βαρετά είναι χωρίς μουσική , άλλη ΠΑΤΡΙδα θα βρω! ΑΡΧΗ θα κάνω από αυτή τη στιγμή , θα ψάξω τον κόκκινο τοίχο που κρύβει το φυτό με τους μουσικούς ήχους , όσο πιο ΓΡΗΓΟΡα γίνεται .Ε , ρε γλέντια !!!…’’
Λύση ! Ένα δέντρο δάφνης στην συμβολή των οδών Πατρ. Γρηγορίου και Κορωναίου.
 
11ος Γρίφος : Ιδρωμένη και μουτζουρωμένη η σελιδούλα πολύ θα ‘θελε ένα μπανάκι , μα να κολυμπά δεν ήξερε στην θάλασσα να πάει! 
–    Που να πλυθώ – που να πλυθώ!Μα τι ναι αυτό που βλέπω! 24//2 3/3 810/81 34/2 100/5 36/2 38/2 40/8 26/2 30/2Εξίσωση θα λύσω ή κάτι απλό θα πρέπει να σκεφτώ για να μπανιαριστώ?Λύση : Κρήνη οδού Ν. Φωκά.
 
12ος Γρίφος : ‘’Σελιδούλα τριγυρίζει ήρωες για να γνωρίζει 
–    Σιμά στα δένδρα θα τους βρείς , διηγείται ο Παντελής .Λύση: Το πάρκο Παντελή Πρεβελάκη.
 
13ος Γρίφος : ‘’Έχουμε γράμματα πολλά που δίνουνε τις λέξεις μα όμως πρόσεξε καλά εσύ ποια θα διαλέξεις(1,1,2,2) (2,6,6,1) (3,3,7,8)  4,12,14,1) (5,3,10,30)( 6,6,1,6) ( 7,7,8,2)ΚΑΙ (8,3,10,3) ( 9,6,5,6) (10,7,15,2) (11,2,6,10) (12,4,2,8) ( 13,1,5,7) 913,9,11,6)
ΤΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΚΕΡΔΙΖΩ’’Λύση : Οι αριθμοί αντιστοιχούσαν σε σελίδες , σειρές , λέξεις και γράμματα του βιβλίου . Σχηματίζονταν οι λέξεις ‘’Διαβάζω και γνωρίζω’’
 
ΤΕΛΙΚΟΣ ΓΡΙΦΟΣΛύση : Ολόκληρο το βιβλίο στην οδό Μ. Πηγά. 
 
2005 paidiko sentoyki