Οι «Ιππότες Bambatsa»,μια δεκαμελής ομάδα κοριτσιών της Στ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου φορούν από προχθές το φυλακτό του Μερκατόρ!
Το 9ο παιδικό κυνήγι θησαυρού ολοκληρώθηκε υπό καταρρακτώδη βροχή μεν, αλλά άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους μαθητές που έζησαν μια εντυπωσιακή εμπειρία .
Κατά κοινή ομολογία το παιχνίδι που οργάνωσαν οι «Ανιχνευτές» ήταν πάρα πολύ καλό και εύστοχο, έστω και αν η βροχόπτωση της Κυριακής δεν επέτρεψε την εύκολη διεξαγωγή του και προκάλεσε προβλήματα.
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Την Κυριακή στις 9 το πρωί, συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο της Σοχώρας περίπου 600 παιδιά από 65 ομάδες για να πάρουν μέρος στο 9” παιδικό κυνήγι θησαυρού με Θέμα ‹‹ Το φυλακτό του Μερκατόρ» που διοργάνωσε φέτος ή ομάδα των Ανιχνευτών.
Με την είσοδο τους στο χώρο του γηπέδου το παιδιά έπαιρναν το καρτελάκι με το όνομα της ομάδος τους που προέρχονταν από ονόματα ιπποτών πραγματικών ή φανταστικών και είχε χρώμα μπλε, πράσινο, κόκκινο ή κίτρινο. Στη συνέχεια παρέδιδαν στους οργανωτές τα λάβαρα τους, τα οποία κρεμάστηκαν μπροστά από τις κερκίδες άπου κάθονταν οι μικροί κυνηγοί.
Τα Λάβαρα ήταν ο φτιαγμένα με πολύ κόπο και μεράκι κατ ήταν πανέμορφα.
Στη συνέχεια ένας ιππότης πάνω σ’ ένα μαύρο άλογο μπήκε στο γήπεδο, το διέσχισε απ’ άκρη σ’ άκρη και παρέδωσε στους διοργανωτές ένα πάπυρο.
Ο πάπυρος έγραφε τα λόγια του Μερκατόρ ο οποίος ζητούσε από τα παιδιά να ξεθάψουν το φυλακτό της Αρμονικής Συνύπαρξης.
Οι αρχηγοί των ομάδων ήδη βρίσκονταν μπροστά στους διοργανωτές που φορούσαν μπλε, πράσινα , κόκκινα και κίτρινα καπέλα και πήραν από αυτούς ένα βαλιτσάκι που περιείχε ένα έντυπο για κάθε μικρό κυνηγό της ομάδας και τον κανονισμό του παιχνιδιού.
Ο κανονισμός έλεγε στους παίχτες ότι στο έντυπο υπάρχουν ένα επιτραπέζιο παιγνίδι στο οποίο ήταν σχεδιασμένες πέτρες που έγραφαν νούμερα από το 1 έως το 24 και εντολές, 24 γρίφοι, ένας χάρτης.
Τα παιδιά έπρεπε να λύσουν μόνο τους γρίφους που ήθελε και με την σειρά που όριζε ο Μερκατόρ.
Στο επιτραπέζιο υπήρχε ένα αυτοκόλλητο που ήταν το πιόνι στα χέρια των παιχτών.
Ο κανονισμός στο τέλος έλεγε στα παιδιά να ξεκινήσουν το επιτραπέζιο παιχνίδι από την πέτρα με τον αριθμό 1 και σηματοδοτούσε με τον τρόπο αυτό την έναρξή του παιχνιδιού.
Στο δρόμο για το φυλακτό του Μερκατόρ.
Αφού τα παιδιά διάβαζαν τον κανονισμό του παιχνιδιού ξεκινούσαν από τον 1ο γρίφο του επιτραπέζιου η λύση του οποίου έστελνε τα παιδιά στην οδό Λορέντζου Μαβίλη 34 όπου ένα ταμπελάκι έλεγε « πήγαινε 7 βήματα μπροστά» .
2. Ξεκινώντας από την πέτρα που βρίσκονταν έφταναν στην ανάλογη με το Νο5 . Λύνοντας τον 5ο γρίφο πήγαιναν στην οδό Πάνου Κορωναίου 12 που υπάρχει μία εξωτερική καμινάδα. Εκεί έβρισκαν ένα ταμπελάκι που έγραφε «πήγαινε 4 βήματα μπροστά» και έφθαναν στην πέτρα με το Νο9.
3.Ο γρίφος ήταν ένα ρέμπους η λύση του οποίου οδηγούσε στην οδό Ρενιέρη 12.Τα παιδιά έβρισκαν ένα ταμπελάκι που έγραφε «πήγαινε 2 βήματα μπροστά» , κατέληγαν σε πέτρα που έγραφε «βρες τα χρωματιστά καπέλα».
4. Το παιδιά πήγαιναν στην γραμματεία στο άτομο που φορούσε το ίδιο χρώμα καπέλο και έπαιρναν τον πρώτο φάκελο που έγραφε «πήγαινε στην πέτρα που ο αριθμός της είναι όσο και τα πόδια του χταποδιού». Έβαζαν το πιόνι τους στην πέτρα με το Νο8 , λύνοντας τον 8ο γρίφο όπου ένας χάρτης με πατημασιές οδηγούσε στην κρήνη της οδού Πατριάρχου Γρηγορίου. Εκεί έβρισκαν ένα ταμπελάκι που έγραφε «πήγαινε 3 βήματα πίσω» που κατέληγαν στην πέτρα με το Νο7.
5. Λύνοντας τον 7ο γρίφο οι μικροί κυνηγοί κατέληγαν στην οδό Νικηφόρου Φωκά 93 στο φούρνο που η ταμπέλα του γραφεί «Γερμανικοί Αρτοκλίβανοι››. Το ταμπελάκι που έβρισκαν τους οδηγούσε 6 βήματα μπροστά, ενώ η πέτρα που κατέληγαν τους προχωρούσε άλλα 3 με τελική κατάληξη την πέτρα με το Νο11.
6. Ο ενδέκατος γρίφος ήταν ένα σκίτσο με ένα αστέρι να παίζει μπάλα που οδηγούσε στο καφενείο του Αστέρα στην πλατεία της Νομαρχίας όπου το ταμπελάκι που έβρισκαν τους προχωρούσε 4 βήματα μπροστά σε πέτρα που προέπεμπε ξανά πίσω στην γραμματεία.
7. Από την γραμματεία έπαιρναν ένα φάκελο που έγραφε «πήγαινε στην πέτρα που ο αριθμός της βρίσκετε αν από τον αριθμό 26 αφαιρέσεις τον αριθμό των ημερών της εβδομάδος». Πήγαιναν στην πέτρα 19 όπου λύνοντας τον ανάλογο γρίφο που ήταν ένα σταυρόλεξο ζητώντας από τα παιδιά να το λύσουν και να το διαβάσουν. Η Λύση του τα οδηγούσε στο εικονοστάσι πού βρίσκεται στην οδό Νικηφόρου Φωκά και Παπαμιχελάκη γωνία. Το ταμπελάκι πού έβρισκαν τα οδηγούσε 5 βήματα πίσω σε πέτρα πού τα οδηγούσε επίσης άλλα 4 πίσω με τελική κατάληξη την πέτρα με το Νο15.
8. Λύνοντας τον ανάλογο γρίφο η λύση τού παρέπεμπε στην γωνία των οδών Κλειδή και Πόρτου στη μπανανιά πού υπάρχει εκεί. Το ταμπελάκι πού έβρισκαν οδηγούσε 2 βήματα μπροστά με κατάληξη την πέτρα Νο16.
9. Η Λύση τού 16ου γρίφου παρέπεμπε στο θολωτό πέρασμα της οδού Ρήγα Φεραίου οπού με ένα ταμπελάκι τα παιδιά πήγαιναν 6 βήματα σε πέτρα πού τα οδηγούσε 1 βήμα πίσω καταλήγοντας στην πέτρα με τον αριθμό 18.
10. Ο 18ος γρίφος οδηγούσε τούς μικρούς κυνηγούς στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών στο τέρμα της οδού Νικηφόρου Φωκά οπού το ταμπελάκι πού έβρισκαν οδηγούσε 2 βήματα μπροστά σε πέτρα πού παρέπεμπε στα χρωματιστά καπέλα της γραμματείας.
11. Ο θησαυρός.
Σ το σημείο αυτό τα παιδιά έπαιρναν το γρίφο τού θησαυρού πού περιείχε ένα χάρτη, ένα χάρακα και ένα κείμενο με ένα μήνυμα του Μερκατόρ. Τα παιδιά έπρεπε να ενώσουν τούς 4 σταυρούς πού υπήρχαν στο χάρτη ( οι τρείς των εκκλησιών της περιοχής και ο τέταρτος πού τοποθέτησαν οι διοργανωτές στην άκρη τού γηπέδου) χρησιμοποιώντας το χάρακα πού τούς δόθηκε.
Σχηματίζοντας έτσι ένας σταυρός και στο κέντρο τού ήταν ο θησαυρός ο οποίος βρισκόταν στην γωνία Πάνου Κορωναίου και Ρενιέρη θαμμένος σε ένα πιθάρι.
Πέντε ομάδες πήραν τον γρίφο τού θησαυρού πρώτη όμως έφτασε εκεί η ομάδα «ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΒΑΜΒΑTSA» ξέθαψε τογ θησαυρό πού ήταν το φυλακτό της Αρμονικής Συνύπαρξης. Τα δέκα κορίτσια της νικήτριας ομάδας πανηγύρισαν δεόντως την νίκη τούς και οι διοργανωτές έδωσαν σε κάθε μία από ένα φυλακτό.
Το φυλακτά δημιουργήθηκαν από τα Εικαστικά εργαστήρια.
Συγχαρητήρια στη νικήτρια ομάδα όπως και σε όλες τις ομάδες πού παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες έμειναν και πάλεψαν μέχρι το τέλος. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι διοργανωτές είχαν την πρόθεση να δώσουν στα παιδιά ακόμα 5 γρίφους πριν από τον θησαυρό, αλλά οι κακές καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεψαν γιατί τα παιδιά ήταν ήδη πολύ ταλαιπωρημένα.
ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΒΑΜΒΑTSA προέρχονταν από τα 3ο δημοτικό και αποτελούνταν από τις μαθήτριες της Στ’ τάξης Έλλη Τζογάνη αρχηγός, Ισμήνη Παναγιώτου, Θεοδώρα Μαρινάκη, Μικαέλα Σιμιτζή ,Μικαέλα Μαυροματάκη, Χριστίνα Ξενικάκη, Φιλίππα Καλέμη, Άλκηστη Φοσμαλή Ειρήνη Μανωλεσάκη και Μαίρη Μανουσάκη.