Τεράστια επιτυχία είχε το Παιδικό Κυνήγι του Θησαυρού

04/03/08
 
Αυλαία για την Κυνηγετική Περίοδο 2008 με το 11ο Παιδικό Κυνήγι που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με αφετηρία το 1ο Δημοτικό Σχολείο (Τούρκικο) και στίβο τους δρόμους της Παλιάς Πόλης.
 
Το 11ο Παιδικό Κυνήγι Θησαυρού πραγματοποιήθηκε εξ αναβολής, αφού ο Μαξ και η Ζέα  δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις εντολές του Φύλακα του Χρόνου και να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους  την 17-2-2008.
Όπως μας είπαν οι Διοργανωτές Αμελέτητοι, λόγω της κακοκαιρίας, βαρύτατα ηλεκτρικά φορτία στην ατμόσφαιρα, εμπόδισαν την χρονομηχανή τους να φτάσει στο Ρέθυμνο του 2008.Τελικά όμως τα κατάφεραν και ήλθαν προς μεγάλη χαρά των 600 και πλέον μικρών Κυνηγών.
 
Από την πλευρά τους οι Αμελέτητοι, επιθυμούσαν να δώσουν στο Παιδικό Κυνήγι λίγη από την αίγλη του Κυνηγιού των Μεγάλων όπως αποκαλείται.
Για τούτο και το έπαθλο του Παιδικού Κυνηγιού ήταν ανάλογο: απονεμήθηκε στους νικητές αντίγραφο της πρόσοψης του Ενετικού Ρολογιού.
Επιπλέον υπήρχε ευθεία αναλογία της βασικής ιδέας των δύο κυνηγιών: δόθηκε ο όρκος των Φυλάκων του Χρόνου για αγάπη και προστασία του περιβάλλοντος, όλα τα παιδιά ανέλαβαν την ιερή και διαρκή αποστολή να φροντίζουν και να αγαπούν τους γύρω τους και το  φυσικό περιβάλλον και εν τέλει όπως  η κεντρική ιδέα του Μεγάλου Κυνηγιού είναι η συνέχιση της ιερής Αδελφότητας Ροκκαία Δράσις που δρούσε για το καλό της πόλης, έτσι και οι μικροί κυνηγοί ανέλαβαν δράση καθ’υπόδειξιν των Φυλάκων του Χρόνου για να διατηρήσουν και να διασώσουν κάθε τι καλό στον κόσμο που ζουν, ως μέλη μιας άλλης αδελφότητας που αγαπά και προσπαθεί για ένα καλύτερο κόσμο.
Σε όλη την πορεία της διαδρομής τους στην Παλιά Πόλη, οι μικροί κυνηγοί έμαθαν για πολλά υπό εξαφάνιση είδη του ζωικού και φυτικού πλούτου της Κρήτης: την καρέτα-καρέτα, τον κρητικό αγριόγατο, τον γυπαετό, το φύκι ποσειδωνία, τον αχινό, τον λαγό, τη ζουρίδα, το πουλί μαυροπετρίτη, τον σκατζόχοιρο, τον άρκαλο, την πάπια φαλαρίδα και το λιακόνι.
Τελικά, άξιοι νικητές στέφθηκαν «ΟΙ ΕΤΣΙ» από το 7ο Δημοτικό Σχολείο.
 
H ιστορία
 
Μαξ και  Ζέα … παιδιά του «Νέου Κόσμου». 
 
Δυο αδέρφια που μεγαλώνουν σ’ ένα κόσμο διαφορετικό από τον δικό μας. Ένα κόσμο που δημιουργήθηκε μετά από την Περιβαλλοντική Καταστροφή, μοιραίο επακόλουθο της «Ανθρώπινης Εξέλιξης»..!
Οκτώ Εκλεκτοί είναι εκείνοι που ελέγχουν τον προγραμματισμό στις Μηχανές-Ρομπότ και κινούν τα νήματα της «Μεγάλης Κοινωνίας» στη γη.
Μέσα σε αυτό τον κόσμο τα δύο παιδιά ανακαλύπτουν τυχαία στο σχολείο τους μια κρύπτη που τα φέρνει σε επαφή με τον παλιό όμορφο κόσμο. Από εκείνη τη στιγμή γεννιέται μέσα τους η επιθυμία να γνωρίσουν την ομορφιά αυτού του κόσμου και να γίνει μέρος της δικής τους πραγματικότητας. Έτσι, αποφασίζουν να επιστρέψουν στην κρύπτη, όπου συναντούν έναν από τους Φύλακες του Χρόνου, των οποίων η αποστολή ήταν να διασώσουν και να προστατέψουν την Ομορφιά και τη Σοφία του Παλιού Κόσμου.
Ο Φύλακας του Χρόνου θέλοντας να τα βοηθήσει τους δίνει το «Αιώνιο Βιβλίο» που είναι γραμμένο με τρόπο μυστικό  ή φανερό και τα καθοδηγεί να επισκεφτούν την πόλη των τεχνών και των γραμμάτων. Επιστρέφοντας πίσω στο χρόνο, την ημέρα του παιδικού κυνηγιού, ο Μαξ και η Ζέα θα συναντούσαν τα παιδιά της πόλης που είναι έξυπνα και γενναία για να τα βοηθήσουν να αποκωδικοποιήσουν το «Αιώνιο Βιβλίο», ώστε να γίνει το όνειρό τους πραγματικότητα.
Την Κυριακή 2 Μαρτίου 2008 – μετά από την αναβολή της άφιξής τους – ο Μαξ και η Ζέα εμφανίστηκαν μπροστά σε ανυπόμονους και ενθουσιασμένους 610 μικρούς κυνηγούς του 2008…, τους μεγάλους κυνηγούς του μέλλοντος.
Η εμφάνισή τους έγινε μέσα από καπνούς και ενώ στον αέρα απελευθερώνονταν μπαλόνια για να γιορτάσουν την εκκίνηση του παιχνιδιού.
 
 
H περιπέτεια στους δρόμους της πόλης
 
Το παιχνίδι διήρκεσε από τις 9:30 έως τις 13:30.
 
Μόνη ανάπαυλα για τους μικρούς κυνηγούς η στάση για νερό. Συνολικά «έπαιξαν» 17 γρίφοι.
Το πιο σοβαρό έργο των μικρών κυνηγών ήταν η αποκωδικοποίηση του «Αιώνιου Βιβλίου» και η περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση αφού σε κάθε σημείο που πήγαιναν οι μικροί κυνηγοί έβρισκαν στοιχεία και εικόνες για υπό εξαφάνιση είδη χλωρίδας και πανίδας της Κρήτης.
Το ίδιο το «Αιώνιο Βιβλίο» περιέγραφε πως θα έπρεπε να είναι ο κόσμος μας και το περιβάλλον που ζούμε και το οποίο οι μεγάλοι το έχουν εξαθλιώσει.
Είναι σειρά λοιπόν των παιδιών να αναλάβουν δράση.
Ο πρώτος γρίφος τους έστελνε στο κιόσκι στην οδό Αραμπατζόγλου και μετά λύνοντας το μυστήριο της πόλης χωρίς κε και φι (κέφι) κατευθύνονταν στον φοίνικα της οδού Κορνάρου.
Στη συνέχεια ένα ρέμπους, έστελνε τους κυνηγούς στην καμινάδα της οδού Μίνωος ενώ ο τέταρτος γρίφος οδηγούσε στην Πλατεία Τίτου Πετυχάκη, όπου τους περίμενε ένας Αμελέτητος και τους σφράγιζε 2 χαρτονομίσματα των 1000 και 500 δρχ. (τα οποία οι περισσότεροι κυνηγοί δεν αναγνώρισαν ότι ήταν τα επίσημα χαρτονομίσματα του ελληνικού κράτους έως το 2002 και πώς θα μπορούσαν άλλωστε…;).
Στον πέμπτο γρίφο, χρησιμοποιώντας μια κόκκινη ζελατίνη, «έσβηναν» περιττά πολύχρωμα γράμματα για να εμφανιστεί η λύση του γρίφου που τους παρέπεμπε στα Εικαστικά Εργαστήρια της οδού Βερνάδου.
Στον έκτο γρίφο έπαιρναν από τους διοργανωτές ένα παζλ, που όταν το συμπλήρωναν εμφανιζόταν μια κοπέλα με μια γάτα, εξωτερική τοιχογραφία ενός αναπαλαιωμένου κτιρίου στον οδό Πατελάρου.
Στον έβδομο γρίφο έπρεπε να αναζητήσουν τα φυσικά σφουγγάρια στην οδό Αραμπατζόγλου.
Στον όγδοο γρίφο, μέσω ενός ποιήματος για την εργατική μέλισσα, βρήκαν την λύση σε γνωστό κηροπωλείο στην οδό Ε. Αντιστάσεως.
Στον ένατο γρίφο με αναζήτηση των σωστών γραμμάτων σε μια ακολουθία περίπου 15 γραμμάτων, κατευθύνονταν στο χαμάμ της οδού Ραδαμάνθυος.
Ο δέκατος γρίφος που ήταν και από τους πιο «μυστηριώδεις» ήταν ένα κομμάτι γούνα με την οδηγία: Αν πεινάς πήγαινε…». Τελικά οι κυνηγοί  κατάλαβαν ότι έπρεπε να  βρουν την ομώνυμη παραδοσιακή ταβέρνα στην οδό Κορωναίου.
Στον ενδέκατο γρίφο, οι κυνηγοί καλούνταν να βοηθήσουν τα παιδιά με προβλήματα όρασης  και με την μέθοδο Μπράιγ να κατευθυνθούν στην παλιά Εμπορική Τράπεζα στην οδό Τσαγρή.
Στο δωδέκατο γρίφο ένα γράμμα από την Σμύρνη, με γραμματόσημο το σήμα της Εστίας Μικρασιατών, έστελνε τα παιδιά στην έδρα του Συλλόγου στην οδό Μελχισεδέκ.
Στο δέκατο τρίτο γρίφο η γνωστή λατινική και η εικόνα ενός κλειδιού, οδηγούσε τους κυνηγούς στο γνωστό θύρωμα με αριθμό 13.
Η ανάγνωση των άγνωστων – στο ευρύ κοινό-  καλάντων του Λαζάρου μαζί με ένα ποτηράκι, έστελνε τα παιδιά στο Παρεκκλήσι του Αγίου Λαζάρου στην οδό Ν.Πατελάρου. Οι κυνηγοί έδωσαν νεράκι…. στον Λάζαρο-Αμελέτητο και έπαιρναν τον επόμενο γρίφο.
Στον δέκατο πέμπτο γρίφο, απαντώντας σε 14 ερωτήσεις για την πόλη και την ιστορία της, σχηματιζόταν μια ακροστοιχίδα που οδηγούσε σε παλιό φούρνο στην  οδό Μεσολογγίου.
Στον προτελευταίο γρίφο οι κυνηγοί έπαιρναν επιγραφές από βιβλιοδετεία όλης της Ελλάδας και έπρεπε να συμπληρώσουν το όνομα καλλιτεχνικού βιβλιοδετείου της πόλης μας στην οδό Τζ. Μπουνιαλή.
 
Ο τελικός γρίφος ήταν η τελική επιβράβευση των μικρών κυνηγών:
 
Μπορούσαν να αποκρυπτογραφήσουν πλέον τα σύμβολα του Αιώνιου Βιβλίου, που τους είχαν δοθεί κατά την διάρκεια της μέρας, αντιστοιχώντας τα (σε ένα σχήμα όμοιο με τον ζωδιακό κύκλο) με γράμματα της αλφαβήτου  για να διαβάσουν τελικά την φράση: «ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΔΙΠΛΑ ΤΗΣ». Οι πρώτοι που έφτασαν στην Αγία Βαρβάρα, ήταν η ομάδα «ΟΙ  ΕΤΣΙ» από την Στ΄ Τάξη του 7ου Δημοτικού Σχολείου, που βρήκαν το θησαυρό δηλαδή ένα κασελάκι με μια λευκή πεταλούδα και ένα πάπυρο που έγραφε:
 
«Φτάσατε στο τέλος!
Περάσατε με επιτυχία από όλες τις δοκιμασίες και καταφέρατε να αποκωδικοποιήσετε το ΑΙΩΝΙΟ ΒΙΒΛΙΟ.
Μαζί με τη Ζέα και το Μαξ αποδείξατε πως είστε έξυπνοι, γενναίοι και ατρόμητοι και έτσι μπορείτε να γίνετε οι νέοι Φύλακες του Χρόνου. Μπορεί να νομίζετε ότι είστε μικροί, αλλά πιστέψτε μας μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο! Προστατεύοντας το περιβάλλον, τα παιδιά στο μέλλον θα μπορέσουν να ζήσουν σε αυτόν τον ίδιο όμορφο κόσμο!
Όπως μια μικρή πεταλουδίτσα που με το πέταγμά της σε ένα σημείο της γης μπορεί να αλλάξει τις καιρικές συνθήκες σε ένα άλλο μέρος του κόσμου και να βγει ο ήλιος μέσα από τη συννεφιά, έτσι και εσείς μπορείτε με τις κινήσεις και τις επιλογές σας να αλλάξετε τον κόσμο του Μαξ και της Ζέας!
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!».
 
Όταν η νικήτρια ομάδα έφτασε στην αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου τους περίμενε μια ακόμα έκπληξη:
Το έπαθλο για την νίκη τους ήταν ένα πιστό αντίγραφο της πρόσοψης του Πύργου του Ηλιακού Ρολογιού που δεν υπάρχει πια, αφού έπεσε θύμα της ανθρώπινης αδιαφορίας ή άγνοιας!!!.
 
Όλα τα παιδιά μαζί, έδωσαν στους Φύλακες του Χρόνου την ακόλουθη υπόσχεση:
 
«Υπόσχομαι να διαφυλάσσω το παρελθόν, να φροντίζω το παρόν και να δημιουργώ ένα καλύτερο μέλλον!
Με τιμή και σεβασμό θα διαφυλάξω το περιβάλλον μου!
Δεν θα πετάω τα σκουπίδια μου στο δρόμο ή τη θάλασσα!
Δεν θα αφήνω τη βρύση να τρέχει, ενώ πλένω τα δόντια μου ή σαπουνίζομαι στο μπάνιο!
Δεν θα αφήνω ανοικτό το φως στο δωμάτιό μου, όταν δεν είμαι εκεί!
Δε θα χαλάω το καλοκαίρι στην παραλία τις φωλιές της καρέτα-καρέτα!
Θα χρησιμοποιώ ανακυκλωμένα τετράδια!
Θα πετάω τα χάρτινα, τα γυάλινα και τα μεταλλικά αντικείμενα στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης!
Θα πηγαίνω με τα πόδια ή το ποδήλατο στο σχολείο ή το φροντιστήριο, που βρίσκονται κοντά στο σπίτι.
Θα επισκέπτομαι τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους και θα τους διατηρώ καθαρούς!
Θα παραδίδω στο Μουσείο ότι βρίσκω και πιστεύω ότι είναι παλιό και αξίζει να διατηρηθεί μέσα στους αιώνες!»
 
 
Ήταν συγκινητικό ότι οι νικητές παρά τον ενθουσιασμό τους δεν ξέχασαν να ευχαριστήσουν και να αφιερώσουν την νίκη στη δασκάλα τους.
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA  11o_paidiko_kinigi_anamnistiko  11o_paidiko_kinigi_xartis
 
 
Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
 
1. ΟΙ “ΕΤΣΙ”
2. ΔΕΛΦΙΝΙΑ
3. LOGGIA
4. ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΙ
5. ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
6. ΑΒΑΡΟΙ
7. ΜΙΚΡΟΙ ΣΕΦ
8. ΑΠΑΙΧΤΟΙ
9. ΙΠΠΟΤΕΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
10. ΤΑ ΣΑΪΝΙΑ
11. ΔΙΑΒΟΛΑΚΙΑ
12. ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ
13. ΕΥΛΥΓΙΑΣ
14. ΤΟ ΚΑΜΑΡΑΚΙ
15. ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ “JUNIOR”
16. ΜΕΛΙΔΟΝΙ
17. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ
18. ΤΑ ΤΣΑΚΑΛΙΑ
19. ΒΡΥΣΑΚΙΑ
20. ΟΙ ΑΛΛΕΣ
21. ΔΡΑΚΟΚΥΝΗΓΟΙ
22. ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ
23. DEVILS AND ANGELS
24. ΑΝΙΚΗΤΟΙ
25. ΜΠΟΜΠΙΡΕΣ
26. Three-λοι
27. ΡΕΘΕΜΝΟΨΑΧΤΗΡΙΑ
28. ΝΤΕΤΕΚΤΙΒΣ
29. BULLDOGS
30. ΣΙΔΕΡΟΚΕΦΑΛΟΙ
31. Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΞΙ
32. THE MOST EXTREME KIDS
33. ΠΡΕΒΕΛΗ
34. ΤΗΛΕΜΑΧΟΙ!!!
35. ΤΑ ΑΝΙΚΗΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ
36. ΑΡΚΑΔΕΣ
37. ΤΑ ΞΕΦΤΕΡΙΑ
38. DRAGONS
39. ΚΟΥΡΗΤΑΚΙΑ
40. ΠΕΙΡΑΤΟΜΟΥΡΜΟΥΡΕΣ
41. ΟΙ ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ!!
42. ΑΣΤΕΡΙΞ και ΟΒΕΛΙΞ
43. ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ
44. HEROES
45. ΑΒΑΦΤΙΣΤΟΙ
46. ΔΡΩΣΙΑ
47. ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΣΣΕΣ
48. ΟΙ ΚΟΥΡΣΑΡΟΙ
49. ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΟΙ
50. ΑΧΤΥΠΗΤΟΙ
51. ΦΛΟΓΕΣ
52. ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΙ
53. ΣΚΟΡΠΙΟΙ
54. ΒΟΣΚΟΙ
55. ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
56. ΑΟΡΑΤΟΙ
57. SPACE GIRLS
58. ΑΜΑΖΟΝΕΣ
59. ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ
60. ΟΙ ΑΡΑΧΝΕΣ
61. ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΑΙΜΑ!!
62. ΕΡΩΤΙΑΡΗΔΕΣ
63. ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ
64. ΤΟ ΕΝΕΤΙΚΟ ΡΟΛΟΪ
65. ΛΟΥΦΑΔΟΡΟΙ
66. ΧΡΟΝΟΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ
67. ΟΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ
68. ΑΓΡΙΟΓΑΤΕΣ
69. ΚΟΥΤΣΕΣ, ΣΤΡΑΒΕΣ κ’ ΑΝΑΠΟΔΕΣ
 
Πηγή:Goodnet