ΜΕΓΑΛΗ   ΠΟΡΤΑ  (ΠΥΛΗ GUORA)
 
2_173_bfaqqlfxla   2_174_c0k1cepizn
Πρόκειται για την κεντρική είσοδο του χερσαίου τείχους των οχυρώσεων των Ενετών στην πόλη του Ρεθύμνου. Η πύλη κτίστηκε στα χρόνια του Rettore J. Guoro (1566-1568). Σήμερα, σώζεται τμήμα της πύλης στην αρχή της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, με άνοιγμα 2,60μ. που σχηματίζεται από λαξευμένους λίθους με λοξότμητες ακμές που στο πάνω μέρος δημιουργούν ημικυκλικό τόξο.
Σύμφωνα με τον περιηγητή – αρχαιολόγο G.Gerola, στην αρχική μορφή της πύλης, εκατέρωθεν του τόξου, δυο πεσσοί με απόληξη σε κιονόκρανα στήριζαν ένα επιστύλιο στο οποίο πατούσε γείσο και αέτωμα, που στο τύμπανό του υπήρχε ανάγλυφο το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, ανάμεσα σε δυο πύργους.
Σήμερα, το ανάγλυφο αυτό σώζεται σε δυο κομμάτια στην αυλή της Loggia.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ
 
2_158_auqzhnegeeΠρόκειται για το καθολικό της Μονής του τάγματος των Φραγκισκανών Μοναχών. Ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής με εγκάρσιο κλίτος και δυο πλευρικά παρεκκλήσια. Το ΒΑ είναι στεγασμένο με σταυροθόλιο και το ΝΑ έχει πεσσούς, κιονόκρανα και τόξα δουλεμένα σε μάρμαρο.
Το θύρωμα της εισόδου του ναού, κορινθιακού ρυθμού, εντυπωσιάζει με την διακόσμησή του.
Χαρακτηριστικό είναι το φύλλο άκανθας στο «κλειδί» που είναι μεγάλο και ελίσσεται από τα πάνω προς τα κάτω.
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το καθολικό μετατράπηκε σε Imaret, δηλαδή πτωχοκομείο.
Ο ναός έως το 1996 είχε χρήση χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αναστηλώθηκε πρόσφατα από την 28η ΕΒΑ με σκοπό την στέγαση της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Συλλογής του νομού Ρεθύμνης.
Βρίσκεται στην είσοδο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου.

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
 
2_180_x8lwid01asΤο «Τούρκικο» σχολείο κατασκευάστηκε το 1796 για να στεγάσει το σχολείο θηλέων. Είναι ένα επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο που η χρήση του έως και σήμερα παραμένει η ίδια, αφού στεγάζει το 1ο Δημοτικό Σχολείο. Το σχολείο έχει διαρρυθμιστεί σε 13 αίθουσες, από τις οποίες οι 6 στο ισόγειο και οι 7 στον όροφο.
Στη βόρεια πλευρά υπάρχει η κύρια είσοδος ενώ περιμετρικά και οι δυο όροφοι διαρθρώνονται από 15 τοξωτά παράθυρα ανά όροφο από τα οποία τα δυο γωνιακά έχουν συμπληρωθεί σε πρόσφατη αποκατάσταση για λόγους αντισεισμικής προστασίας.
Η είσοδός του βρίσκεται δίπλα στο ναό του Αγίου Φραγκίσκου.
Οι Τούρκοι στένεψαν τότε και το βενετσιάνικο εξωτερικό θύρωμα χτίζοντας ένα μικρότερο εσωτερικό διακοσμώντας το με μια εντυπωσιακή παράσταση κληματαριάς, ανάγλυφα λιοντάρια, και τα σύμβολα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

ΤΖΑΜΙ ΓΑΖΗ ΧΟΥΣΕΪΝ ΠΑΣΑ
 
2_183_iquc2lp4fjΤο κτήριο αυτό αποτελούσε το καθολικό της μονής και ήταν αφιερωμένο στη Παναγία των Αυγουστινιανών “Santa Maria”.
Η εκκλησία έχει ορθογωνικό σχήμα και στεγάζεται με τρεις μικρούς τρούλους, οι οποίοι αντικατέστησαν την κεραμοσκέπαστη στέγη της βενετικής εκκλησίας. Το θύρωμα της εισόδου του κτηρίου είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα του Ρεθύμνου.
Το διπλανό παρεκκλήσι ήταν αφιερωμένο στο Σώμα του Χριστού.
Η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί το 1657 ενώ το παρεκκλήσι του σε οθωμανικό ιεροσπουδαστήριο.
Το 1890 προστέθηκε μεγάλος μιναρές με δύο εξώστες, σχεδιάστηκε από το μηχανικό Γεώργιο Δασκαλάκη και είναι ο ψηλότερος του Ρεθύμνου. Σήμερα, το “τζαμί Νερατζέ” φιλοξενεί το Ωδείο της πόλης.
Βρίσκεται στην οδό Βερνάδου.

ΚΡΗΝΗ RIMONDI
 
2_176_fdlk5qwsak
Οικοδομήθηκε το 1626 από τον ρέκτορα της πόλης Α. Rimondi. Το έργο αυτό κάλυψε μέρος των υδρευτικών αναγκών της πόλης που υπήρχαν εκείνη την εποχή. Βρίσκεται στη σημερινή πλατεία του Πλατάνου και στο αλλοτινό κέντρο της βενετσιάνικης πόλης. Αποτελείται από τρεις γούρνες στις οποίες τρέχει νερό από τρεις κρουνούς σε σχήμα λεοντοκεφαλής. Τρεις ραβδωτοί κίονες που επιστέφονται από κορινθιακά κιονόκρανα στηρίζουν επιστήλιο με λατινική επιγραφή: LIBERALITATIS και FONTES. Ο θόλος, ένα τμήμα του οποίου σώζεται σήμερα, αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Κατά την διάρκεια των έργων υποδομής στην παλιά πόλη, αποκαλύφθηκε ο αγωγός που έφερνε το νερό στην κρήνη Ριμόντι. Πρόκειται, για ένα λίθινο σπονδυλωτό αγωγό, που σύμφωνα και με τα ενετικά σχεδιαγράμματα των αρχών του 17ου αιώνα, έχει κατεύθυνση από τον λόφο Ευλιγιά, νότια της πόλης, όπου βρίσκεται η «μάνα του νερού» προς την κρήνη.
Βρίσκεται στην πλατεία Πετυχάκη ή αλλιώς <<Πλάτανος >>.

LOGGIA
 
2_169_wmacifwulpΗ Loggia οικοδομήθηκε τον 16o αιώνα με σχέδια του διάσημου βενετού αρχιτέκτονα Michel Sanmicheli. Η Loggia ήταν ένα λαμπρό κτήριο στο κέντρο της πόλης και αποτελούσε χώρο συγκέντρωσης και συσκέψεων των ευγενών για να συζητήσουν πολιτικά και οικονομικά θέματα.
Το κτήριο που διατηρείται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, είναι τετραγωνικής κάτοψης και έχει αψιδωτές τις τρεις πλευρές του. Αμέσως μετά την τουρκική κατάκτηση μετατράπηκε σε τζαμί με μιναρέ, ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1930. Τα τελευταία 40 χρόνια στέγαζε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Από τότε όμως που αυτό μεταστεγάστηκε στο κτήριο έξω απ’ τη Φορτέτζα, η Loggia στεγάζει πωλητήριο πιστών αντιγράφων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αρκαδίου και Παλαιολόγου.

ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ
 
2_162_gtwtrpwtwsΤο «ενετικό λιμάνι» όπως ονομάζεται ακόμα και σήμερα από τους ντόπιους βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα της παλιάς πόλης.Είναι σχεδόν σίγουρο ότι υπήρχε στη θέση αυτή ήδη από την Β΄ Βυζαντινή περίοδο. Οι βενετοί ήδη από τον 14ο αιώνα προχώρησαν σε μια σειρά λιμενικών έργων που συνεχίστηκαν τους επόμενους αιώνες προκειμένου να το αναμορφώσουν και συγχρόνως να λύσουν το έντονο πρόβλημα προσάμμωσης του, το οποίο συνεχίζεται ως σήμερα.
Στην περίοδο αυτή ανήκει, τουλάχιστον, η βάση του βόρειου και ανατολικού μόλου αφού ο τοίχος που το περιβάλλει πιθανόν αποτελεί ανακατασκευή της περιόδου των Οθωμανικών χρόνων όπως και ο φάρος που φέρει ανάγλυφα της ημισελήνου στο σώμα του. Στην δυτική πλευρά η σειρά των σωζόμενων τριώροφων κτιρίων που ανήκουν στον 18ο αιώνα λειτουργούν σήμερα ως καφέ μπαρ και εστιατόρια.

ΤΕΜΕΝΟΣ ΚΑΡΑ ΜΟΥΣΑ ΠΑΣΑ
 
2_165_s5uf6nqosxΠήρε το όνομά του από τον Τούρκο διοικητή των ναυτικών επιχειρήσεων κατάληψης του Ρεθύμνου, το 1646. Στη θέση του, κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, υπήρχε μονή αφιερωμένη στην Αγία Βαρβάρα. Δυτικά από το κεντρικό κτίριο υπάρχει ο ερειπωμένος μιναρές του τζαμιού. Ενσωματωμένη στη στεγασμένη είσοδο της αυλής του τζαμιού ήταν η κρήνη που αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα του συγκροτήματος του τζαμιού. Εξυπηρετούσε τις ανάγκες όχι μόνο των πιστών που έπρεπε να πλυθούν πριν την είσοδο τους στο τέμενος αλλά και τις ανάγκες ύδρευσης της περιοχής.
Ανήκει στον τύπο «Cesme» της εποχής της Τουρκοκρατίας, με τετράπλευρη θολωτή δεξαμενή και διαμορφωμένες δυο κύριες όψεις από ισόδομη τοιχοποιία, την νότια, στο εσωτερικό του πυλώνα και τη βόρεια επί της οδού Αρκαδίου.
Στον περίβολο σώζεται ακόμη και ένας τουρμπές (θολωτή ταφική κατασκευή), στον οποίο ίσως είχε ενταφιαστεί ο ιδρυτής του τζαμιού. Επίσης στον αύλειο χώρο του τεμένους σώζονται πολλές οθωμανικές επιτύμβιες στήλες.
Σήμερα, ο χώρος αναστηλώνεται από την 28η ΕΒΑ και έχει προταθεί η δημιουργία κέντρου πληροφόρησης για τα οθωμανικά μνημεία του Ρεθύμνου.
Βρίσκεται στην αρχή της οδού Αρκαδίου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
 
2_168_eyowvvscmoΤο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης βρίσκεται σε ένα ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Μ. Βερνάρδου, ένα βενετσιάνικο αρχοντικό, ιστορικό διατηρητέο μνημείο που αναστηλώθηκε και λειτουργεί το Μουσείο. Είναι ίδρυμα κοινωφελές, που ιδρύθηκε το 1973 από τον Χριστόφορο Σταυρουλάκη, τότε πρόεδρο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας και τη Φαλή Βογιατζάκη.
Σκοπός του η έρευνα και συγκέντρωση ιστορικού και λαογραφικού υλικού της Κρήτης και ιδιαίτερα του νομού Ρεθύμνης, η λειτουργία Μουσείου και η δημιουργία ενδιαφέροντος για τη μελέτη και συνέχιση της Κρητικής παράδοσης.
Οι αίθουσες του πρώτου ορόφου είναι αφιερωμένες στο λαογραφικό τμήμα, την υφαντική μέσα από το πέρασμα του χρόνου, το κέντημα με τις κλώστινες συνθέσεις – δαντέλες, τη καλαθοπλεκτική και κεραμική, καθώς και τα παραδοσιακά εργαλεία της καλλιέργειας και συγκομιδής των δημητριακών καρπών.

ΘΥΡΩΜΑ ΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΒΕΡΝΑΔΟΥ 30
 
2_177_xqctoomhw1Το εντυπωσιακό αυτό θύρωμα ανήκε σε οικία της οικογένειας των Ενετών “Clodio”. Πρόκειται για ένα ορθογωνικό λίθινο περίθυρο με στοιχεία γοτθικής αρχιτεκτονικής και το οποίο κορυφώνεται σ’ ένα αέτωμα με πλούσια διακόσμηση.
Στον τριγωνικό χώρο του τυμπάνου του αετώματος σώζεται το οικόσημο της οικογένειας Clodio, καθώς και λατινική επιγραφή στο υπέρθυρό του που αναγράφει:
«VIRTUTE FULCIDA DOMUS. MDCIX KAL. JUNII» (Με την αρετή αστράφτει το σπίτι, πρώτες μέρες του Ιούνη του 1609.)
Σήμερα, στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργεί εργαστήριο κατασκευής φύλλου κανταΐφι, μπακλαβά κ.λπ. παραδοσιακού τύπου,το μοναδικό στην πόλη του Ρεθύμνου.

ΚΡΗΝΗ ΠΑΝΟΥ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ ΚΑΙ ΣΜΥΡΝΗΣ
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ κρήνη που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Π. Κορωναίου και Σμύρνης, πιθανότατα, κτίστηκε για τις ανάγκες των πιστών του παρακείμενου τζαμιού του Γιαχνιά Ιμπραήμ, που κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα στη θέση της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας. Η ύπαρξη του μεγάλου αριθμού κρουνών ενισχύει την άποψη αυτή.
Ανήκει στον ίδιο τύπο κρήνης με εκείνο του τζαμιού του Καρά Μουσά Πασά (οδός Αρκαδίου): τετράπλευρη θολοσκέπαστη δεξαμενή με δυο διαμορφωμένες, με αβαθή τόξα από ισόδομη τοιχοποιία, όψεις. Η νότια όψη έχει, τρεις κρουνούς, που τη θέση τους δεικνύουν οι τρεις ορθογώνιες πλάκες, τη μαρμάρινη κτητορική επιγραφή άνωθεν του τόξου και αντολικότερα βρίσκεται ορθογώνιο άνοιγμα που πιθανότατα τοποθετούσαν το τάσι που έπιναν νερό οι πιστοί. Η δυτική όψη έχει δυο κρουνούς. Βρισκόταν σε λειτουργία ως την δεκαετία του 50 οπότε και διακόπηκε η παροχή νερού.
Η μαρμάρινη κτητορική επιγραφή της κρήνης αναφέρει:«ΑΥΤΗ Η ΒΡΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΝΗ ΝΕΡΟ
Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΠΙΗ ΝΕΡΟ
ΚΑΙ ΞΕΔΙΨΑΣΗ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΚΑΜΕ»
(1280 έτος Εγίρας, 1863 από Χριστού Γεννήσεως)
Στον ίδιο τοίχο, λίγο ψηλότερα και δεξιότερα μια μαρμάρινη επιγραφή αναφέρει:
«ΝΑ ΜΗ ΒΑΣΚΑΘΗ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΙΧΟΣ
ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΚΑΜΕ
Ο ΟΣΜΑΝ ΕΦΕΝΤΗΣ.»

ΚΤΙΡΙΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ
 
2_171_l3pboiagwr
Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο νεοκλασικού ρυθμού που βρίσκεται στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.
Οικοδομήθηκε κατά το 1845 επί μουτασερίφη “Νουρή Πασά” και χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση κρατικών υπηρεσιών ενώ αποτέλεσε και την έκτακτη κατοικία του πρίγκιπα Γεωργίου, ύπατου αρμοστή της Κρήτης στα χρόνια 1898-1906.
Σήμερα στεγάζονται οι Υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου.
 

ΦΟΡΤΕΤΣΑ
 
2_163_am8gncdoruΤο φρούριο της Φορτέτσας είναι κτισμένο πάνω στο λόφο του Παλαιοκάστρου, βόρεια της σημερινής πόλης. Στο λόφο αυτό υπήρχε η ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Ρίθυμνας και το ιερό της Ροκκαίας Αρτέμιδος.
Τα λαξεύματα που εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία του λόφου, μαρτυρούν την ύπαρξη της ακρόπολης πάνω στο βράχο. Ο οικισμός μάλλον βρισκόταν κοντά στο λιμάνι.
Ωστόσο δεν έχουμε στοιχεία ούτε για τη μορφή του οικισμού, ούτε για τη μορφή της ακρόπολης και του ιερού.
Το κάστρο χτίστηκε την περίοδο της Ενετοκρατίας και θεμελιώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1573.
Πρόκειται για μια πενταγωνική κατασκευή η οποία βοηθούσε στην αντιμετώπιση των εχθρικών επιδρομών. Ο οχυρός περίβολός του διατηρείται μέχρι σήμερα ακέραιος με αναλλοίωτη την αρχική του χάραξη.
Το συνολικό μήκος του είναι 1307 μ. και περιλαμβάνει τέσσερις προμαχώνες (Αγίου Λουκά, Αγ. Ηλία, Αγ. Παύλου, Αγ. Νικολάου) και τρεις αιχμές (Αγ. Πνεύματος, Αγ. Ιουστίνης, Αγ. Σώζοντος).

ΚΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ  27
 
2_200_tm5juuq6wnΗ κρήνη στην οδό Π. Γρηγορίου 27.Απ’ αυτή την κρήνη, που βρίσκεται στην περιοχή «Ελιδάκι», σώζεται μόνο η επιγραφή της (φώτο 5) που βρίσκεται εντοιχισμένη στον εξωτερικό τοίχο του σπιτιού, πάνω από καμάρα. Η επιγραφή, με ανάγλυφους αραβικούς χαρακτήρες και φυτική διακόσμηση στο πάνω μέρος, αναφέρει: « Έργο του γιου του Κλαψάρη Γιουνούς Αγά, Κασίμ Μπέη. Εσύ που θα πιεις νερό και θα πάρεις απ’ αυτή τη βρύση δεν πρέπει μόνο να πάρεις νερό, αλλά θα πρέπει να ελεήσεις την ψυχή μου και να προσευχηθείς για την αγάπη του Θεού. Ελέησε την ψυχή μου να βρει τον Παράδεισο. 1863. Κάκιστη εντύπωση προκαλεί η πλαστική υδρορροή που έχει τοποθετηθεί αριστερά της κρήνης, κρύβοντας μάλιστα ένα μικρό τμήμα της.
 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΝΑΛΙΑΣ ΖΩΗΣ
 
2_170_y88jdbrjweΤο Μουσείο Ενάλιας Ζωής βρίσκεται στην οδό Αραμπατζόγλου στο κέντρο της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου. Στεγάζεται στο ισόγειο παλαιού διώροφου κτιρίου και περιλαμβάνει μαλάκια, κνιδόζωα, σπόγγους, ιχθύες και μερικά απολιθώματα.
Εντυπωσιακή είναι η πρόσοψή του κτιρίου με το ενετικό θύρωμα και τα παράθυρά του με την περίτεχνη διακόσμησή τους. Σύμφωνα με φιλολογικές μαρτυρίες, κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, υπήρχε εκεί (στο ισόγειο) κάποιο ίδρυμα που παρείχε στέγη και τροφή σε Λατίνους κληρικούς ή σε φτωχούς και άστεγους Ρεθεμνιώτες, ενώ στον όροφο έμενε κάποιος ανώτερος κληρικός ίσως και ο καθολικός επίσκοπος της πόλης.
 

Η πόλη του Ρεθύμνου διαθέτει αρκετές εκκλησίες από τις οποίες η κάθε μια έχει τη δική της ιστορία και αξίζει κανείς να τις επισκεφτεί από κοντά και να τις θαυμάσει.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ
 
2_197_suybqzofna
 Αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου, που γιορτάζονται στις 21 Νοεμβρίου. Χτίστηκε τον Νοέμβριο του 1844, όπως αναγράφεται στην επιγραφή που έχει εντοιχιστεί στη νότια εξωτερική πλευρά του.Ο ναός μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε υποστεί φθορές, γι’ αυτό κατεδαφίστηκε το 1956 μαζί με τα παρακείμενα κτίσματα και ανοικοδομήθηκε σύμφωνα με το πρότυπο του ναού της Ευαγγελιστρίας της Τήνου. Το καμπαναριό προστέθηκε αρκετά χρόνια αργότερα.Διαθέτει πολύ όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο, θαυμάσιες τοιχογραφίες και μια εικόνα της Παναγίας, βυζαντινής τεχνοτροπίας αλλά χωρίς την υπογραφή του καλλιτέχνη και χρονολογία που φιλοτεχνήθηκε. Απεικονίζει την Παναγιά του Πάθους.    

ΚΥΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ (ΜΙΚΡΗ ΠΑΝΑΓΙΑ)
 
2_198_l0zdvnanpc
 Η  εκκλησία «Κυρία των Αγγέλων» είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και οι ντόπιοι την αποκαλούν «Μικρή Παναγία»για να την ξεχωρίζουν από τη Μητρόπολη (Μεγάλη Παναγία).Βρίσκεται στη συμβολή δυο κεντρικών δρόμων της παλιάς πόλης, κοντά στη Κρήνη Ριμόντι. Οικοδομήθηκε στα τελευταία χρόνια της Ενετοκρατίας, αφιερωμένη στην Αγία Μαρία Μαγδαληνή του τάγματος των Δομινικανών μοναχών.Πρόκειται για τρίκλιτη, χωρίς τρούλο, κατασκευή που το μεσαίο κλίτος της είναι μεγαλύτερο από τα άλλα δύο σχεδόν κατά 7 μ.Στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο ναός είχε αφεθεί στους Χριστιανούς κατοίκους του για λατρεία.Όμως, ο πορθητής της πόλης Χουσεΐν πασάς που κατοικούσε στο φρούριο, κατεβαίνοντας στην πόλη είδε στο ναό συγκεντρωμένο πλήθος και, αφού εξοργισμένος το έδιωξε, τοποθέτησε μιχράμπ και τον μετέτρεψε σε τζαμί. 

O ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
 
2_194_wq6w5873u9
 Πρόκειται για τη νεότερη καθολική εκκλησία του Ρεθύμνου η οποία βρίσκεται στην παλιά πόλη και είναι πρόσφατα ανακαινισμένη.Αποπερατώθηκε στις 30 Μάρτη 1890, όπως γράφει η ανάγλυφη επιγραφή στα αριστερά πριν την είσοδο.Ανεγέρθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των καθολικών χριστιανών μια και ο καθολικός μητροπολιτικός ναός της ενετοκρατίας, ο Άγιος Φραγκίσκος, με το παρεκκλήσι του χρησιμοποιούνταν σαν πτωχοκομείο.Ο ρυθμός του κτιρίου είναι νεοκλασικός. Πάνω από το ενδιαφέρον θύρωμα, που στέφεται με αέτωμα, ανοίγεται ημικυκλικό παράθυρο.Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σαλαμίνος και Μεσολογγίου.
 

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
 
2_193_ikh8dbiorn
 Εκατό μέτρα ΒΔ της Μητρόπολης, στην οδό Αγίας Βαρβάρας, βρίσκεται ο ομώνυμος ιστορικός ναός, που σήμερα στεγάζεται στον ίδιο χώρο με τη δημόσια βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου.Κτίστηκε το 1885 στη θέση παλιότερου ναού στο όνομα της ίδιας Αγίας που εμφανίζεται στους βενετσιάνικους χάρτες από το 1613. Ο ρυθμός του είναι σταυροειδής με τρούλο. Από το 1898 έως το 1907 είχε παραχωρηθεί στις ρωσικές δυνάμεις κατοχής για την εκτέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων τους. Η Αγία Βαρβάρα είναι επίσης και προστάτιδα του πυροβολικού.

 
TO ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
 
2_195_8xx8svbvxj
 Το προσκύνημα των Αγίων Αποστόλων, βόρεια του ναού των Eισοδίων της Θεοτόκου και επί της οδού επισκόπου Διονυσίου Kαστρινογιαννάκη, βρίσκεται στη θέση παλαιού ναού, πιθανότατα της περιόδου της Ενετοκρατίας. Σώζονται τα θεμέλια και τμήμα του νότιου
 
 
 

< Πίσω