Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 13ο Παιδικό Κυνήγι του Θησαυρού που διαδραματίστηκε στα στενά της παλιάς πόλης το πρωί της Κυριακής.

 
 
Φτερά έβγαλαν τα πόδια των μικρών γριφοψαχουλευτών που τρέχοντας διέσχισαν όλη την παλιά πόλη και αναζητώντας τον κρυμμένο θησαυρό έπαιξαν βελάκια, χόρεψαν κρητικούς χορούς και έκαναν διασκεδαστικές ζωγραφιές λύνοντας έναν έναν τους γρίφους. Το μυστικό της μάγισσας Σκουποξυλάνθης και της βοηθού νεράιδάς της αποκαλύφθηκε όταν τα παιδιά έφτιαξαν το μαγικό φίλτρο με τα βότανα που είχαν φέρει οι “Αργόσχολοι” και έτρεξαν γρήγορα στην παραλία όπου τελικά ξέθαψαν τον κρυμμένο θησαυρό.
Πρώτη έφτασε η ομάδα “Τα Βέρβενα”, ενώ δύο λεπτά αργότερα οι “Αρισμαρόβιτσες” και όλοι μαζί, αφού οι νικητές φόρεσαν τις στολές που τους έδωσαν η μάγισσα και η νεραΐδα, επέστρεψαν στην Πλατεία Μικρασιατών όπου είχαν το αρχηγείο τους όλοι οι μικροί Ρεθυμνιώτες συμπαίκτες τους.
 
Εκεί τα παιδιά και οι γονείς που περίμεναν εναγωνίως μέσα στο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου (Τουρκικο) καθόλη την ώρα του κυνηγιού, τους προϋπάντησαν συγχαίροντάς τους για τη νίκη τους και γιορτάζοντας την ολοκλήρωση του παιχνιδιού.
Οι Αργόσχολοι κρύβονται πίσω από τη Μάγισσα και τη Νεράιδα
Ήταν ακόμη άνοιξη όταν η ιδέα άρχισε να στριφογυρίζει στο μυαλό των Αργόσχολων.
Μοναδική έννοια τους τα παιδιά. Τα παιδιά που πάντα μας εκπλήσσουν και μας εντυπωσιάζουν.
Τα παιδιά που θέλουν να παίζουν, αλλά που τελικά δεν τ’ αφήνουμε Εμείς οι μεγάλοι που αναπολούμε κι αναστενάζουμε «αχ και να ‘μουν παιδί».
Η ιδέα άρχισε ν’ απλώνεται, να γράφεται, να σβήνεται, να φουντώνει, να γεμίζει και να παρασύρει εμάς, τους ίδιους τους δημιουργούς. Τι χρειαζόμασταν λοιπόν;
Ένα παραμύθι για να μπούμε μέσα, μια μάγισσα παρμένη από τα παιδιά, μια νεράιδα που και η ίδια ήταν παιδί.
Μαγεία, φαντασία αλλά και πραγματικότητα, παντρεύτηκαν και έφτιαξαν τα «Σκουποξυλένια Μαγισσοσκαλίσματα».
 
2010 paidiko 1 2010 paidiko afisa 2010 paidiko 2
 
Το 13ο Παιδικό Κυνήγι Θησαυρού πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μικρασιατών από την ομάδα των Αργόσχολων. Αν και ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος, τα παιδιά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, «κυνήγησαν» μέχρι το τέλος, κι έζησαν μια θαυμάσια εμπειρία.
 
Οι νικητές
 
Η ομάδα «Τα Βέρβενα» του 15ου Δημοτικού Σχολείου ήταν εκείνη που κατάφερε να περάσει με επιτυχία τα «εμπόδια» που τους έβαζε η μάγισσα Σκουποξυλάνθη. Την ομάδα αποτελούσαν οι μαθητές: Μαρία Τζίτζικα, Μύρωνας Τσαντίλας, Νίκος Χαντζόπουλος, Άννα-Μαρία Πετρουλάκη, Βαγγέλης Πενταράκης, Ειρήνη Μαρκάκη, Νικόλας Χαλκιαδάκης, Δημήτρης Ψυχαράκης, Αναστασία Μελιγκουνάκη και Κώστας Κανακάκης. Συνοδός τους ο κ. Αλέκος Πεδιαδίτης.
 
Το θέμα
 
Το θέμα του 13ου Παιδικού Κυνηγιού Θησαυρού ήταν «Σκουποξυλένια Μαγισσοσκαλίσματα». Η Σκουποξυλάνθη ήταν μια μάγισσα 12 ετών που η διαφορετικότητά της ήταν η ροζ ελίτσα στη μύτη της, που μεγάλωνε αφύσικα. Πιστεύοντας λανθασμένα ότι η αποδοχή της από τους άλλους εξαρτιόταν από την εξωτερική ομορφιά αποφάσισε να απαλλαγεί από αυτή. Την ώρα που ετοίμαζε το πολυπόθητο μαντζούνι της εξαφάνισης της ελιάς, τα παιδιά της πόλης την τρόμαξαν κι έκανε το μοιραίο λάθος. Θυμωμένη αποφάσισε να πάρει τους θησαυρούς τους, να τους κρύψει και με τα «μαγισσοσκαλίσματά» της να εμποδίσει τα παιδιά να τους βρουν.
Έτσι λοιπόν συγκεντρώθηκαν 550 παιδιά με τα σκουπόξυλα-λάβαρά τους στην πλατεία.
Η έναρξη του κυνηγιού έγινε με μια μικρή παράσταση που δόθηκε μπροστά στο «Σπίτι του Πολιτισμού». Εκεί εμφανίσθηκε η νεράιδα Διαμαντοσκονούλα που υποσχέθηκε να βοηθήσει τα παιδιά. Η Σκουποξυλάνθη όμως που παρακολουθούσε τα πάντα επενέβη προσπαθώντας να τ’ αποθαρρύνει.
 
2010 paidiko aftokolito
 
Γρίφοι
 
Το παιχνίδι ξεκίνησε μ’ έναν ηχητικό γρίφο από το ραδιοφωνικό σταθμό TEAM FM 102. 
Γρίφος 1ος: «Βιβή, Λάκη, ελάτε να παίξουμε σ’ αυτό το δρομάκι».
Τα παιδιά έπρεπε να πάνε στην οδό Βιβυλάκη όπου έπαιρναν ένα μπαλόνι που περιείχε το 2ο γρίφο. 
Γρίφος 2ος: Σπάζοντας το μπαλόνι έβρισκαν μια εικόνα με άχυρα που έλεγε «Μην ψάχνεις ψύλλους στ’ άχυρα». Έπρεπε ν’ ανακαλύψουν με το μεγεθυντικό φακό τα γράμματα της ΛΟΤΖΙΑ.
Γρίφος 3ος: Στη ΛΟΤΖΙΑ έπαιρναν ένα φάκελο που περιείχε ένα χαρτόνι με χαραγμένη την μονοκονδυλιά, την οποία έπρεπε να ζωγραφίσουν με τις κηρομπογιές τους, χωρίς ν’ αφήσουν κενά. Μετά έπρεπε να την εκθέσουν στο Κέντρο Κρητικής Λαϊκής Τέχνης όπου τους παρέπεμπε η φωτογραφία του γρίφου. Εκεί τους περίμενε ένας Αργόσχολος ντυμένος ζωγράφος κρατώντας πινέλα και παλέτα. Βοηθούσε τα παιδιά να τοποθετήσουν τη ζωγραφιά τους σ’ ένα τεράστιο πίνακα που είχε στηθεί εκεί. Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν εκπληκτικό. 
Από εκεί έπαιρναν τον 4ο γρίφο που ήταν ένα αγγλικό κρυπτόλεξο με εικόνες που έγραφε: «Τα γράμματα που δεν χρησιμοποίησες σε οδηγούν εκεί που πρέπει. Όχι μόνο σαν τουρίστα αλλά και σαν γνήσιο ντελικανή». Η λύση του ήταν η οδός Σουλίου, όπου παλιά ήταν τα «στιβανάδικα». 
Εκεί τους περίμενε ένας Αργόσχολος και τους έδινε τον 5ο γρίφο που έλεγε: «Πάρε τούτο το κρουσάτο κι έλα σύρε το χορό, με της λύρας το ρυθμό για να πας στο παρακάτω. Λύκειο είναι αλλά απολυτήριο δεν παίρνεις». Μαζί έπαιρναν κι ένα χειροποίητο κρητικό μαντήλι. Μια έκπληξη περίμενε τα παιδιά που έφταναν στη λύση του γρίφου στο Λύκειο Ελληνίδων. Δύο Αργοσχολάκια φορώντας κρητικές φορεσιές περίμεναν τις ομάδες να σύρουν το χορό φορώντας το κρουσάτο στους ρυθμούς του κρητικού συγκροτήματος.
Από εκεί έπαιρναν τον 6ο γρίφο που με τα σύμβολά του, τους οδηγούσε στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού στην οδό Τζανέ Μπουνιαλή. Εκεί υπήρχε ταμπελάκι που έλεγε «Πάμε Πλατεία».
Τα παιδιά έπρεπε να επιστρέψουν στο «Σπίτι του Πολιτισμού» για τσεκάρισμα από τη Διοργανωτική Επιτροπή για να πάρουν τον 7ο γρίφο. 
Ένα ρέμπους που τους οδηγούσε στο Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, όπου ένας άλλος ζωντανός γρίφος τους έδινε τον επόμενο φάκελο με τον 8ο γρίφο. Ήταν ένα λαβύρινθος-καπέλο μάγισσας που έπρεπε να τον λύσουν ακολουθώντας τον πιο μακρύ δρόμο (πάνω στο χαρτί).
Η φωτογραφία τους οδηγούσε στο Κέντρο Νέων. 
Εκεί τα παιδιά αποδεικνύοντας την ευστοχία τους στα βελάκια έπαιρναν τον 9ο γρίφο.
Τα παιδιά όφειλαν να πάνε στην Κυρία Των Αγγέλων και να φτιάξουν εκεί με τάνγκραμ το σχήμα ενός κεριού, και να πάρουν τον 10ο γρίφο.
Ήταν μια ακροστιχίδα που τους οδηγούσε εκεί που ήταν παλιά το ΠΙΚΠΑ στη Βάρδα Καλλέργη. Οι πιο μεγάλοι από εμάς το θυμούνται ακόμη. Δύο «γιατροί» τους «εμβολίαζαν» με σφραγίδες και τους έδιναν τον 11ο γρίφο. 
Σ’ αυτό το σημείο οι μικροί κυνηγοί έπρεπε να ακούσουν προσεκτικά ένα cd με 10 τραγούδια που δήλωναν επαγγέλματα. Λύνοντας το σταυρόλεξο οδηγούνταν στη λύση του γρίφου: «Άκου τα τραγούδια κι έλα στο Παλιό………». Έπρεπε να πάνε στο Παλιό Δημαρχείο, στην οδό Μελιδόνη. Ένα ταμπελάκι καλά κρυμμένο φυλαγόταν από τον Αργόσχολο «Δήμαρχο».
Επιστρέφοντας στην πλατεία έπαιρναν το 12ο που ήταν ένα ερωτηματολόγιο-οδηγίες του Κ.Ο.Κ. Η λύση τους οδηγούσε στο καμπαναριό της Μητρόπολης όπου έπαιρναν τον 13ο.
Ένα πρωτοσέλιδο της Κρητικής Επιθεώρησης με ημερομηνία 1η Οκτωβρίου 1922 και αριθμό φύλλου 639 οδηγούσε τα παιδιά στη Μικρασιατική Εστία στην οδό Μελχισεδέκ. 
Ζωντανός γρίφος περίμενε τα παιδιά και τους έδινε το 14ο. Η εικόνα-παζλ που έπρεπε να συμπληρώσουν τους οδηγούσε στην κρήνη που βρίσκεται στην οδό Νικηφόρου Φωκά.
Εκεί έπαιρναν τον 15ο γρίφο.  Η εικόνα της πόρτας ενός ψυγείου με σημειωματάκια επάνω παρέπεμπε στη δανειστική βιβλιοθήκη στην Αγία Βαρβάρα.
Από εκεί παραλάμβαναν τον 16ο γρίφο που ήταν το «Απόκρυφο Ξόρκι». 
Τα παιδιά είχαν μαζί τους συμπληρωμένο το βοτανολόγιο που είχαν λάβει με τη δήλωση συμμετοχής τους. Αντιστοιχώντας τα σύμβολα με τα βότανα έρχονταν στο καζάνι της μάγισσας κι εκτελούσαν τη συνταγή. Το θέαμα ήταν εκπληκτικό γιατί όταν τα παιδιά πετούσαν τα βότανα, έβγαιναν καπνοί από το καζάνι.
Εκεί έπαιρναν τον 17ο γρίφο. Μια επιστολή προς τους γλύπτες Φραμπενάτους με αποστολέα τον Rettore J. R έστελνε τα παιδιά στην κρήνη Rimondi όπου λάμβαναν τον τελικό 18ο γρίφο.
 
Ένα μικρό μπουκάλι γεμάτο άμμο έκρυβε μια φωτογραφία ενός συγκεκριμένου σημείου στην παραλία.
Πίσω της ήταν τυπωμένο το σύμβολο τους «σκάβω», δηλαδή ένα παιδί με ένα φτυαράκι.
Φτάνοντας εκεί αντίκριζαν 10 ταμπέλες καρφωμένες στην άμμο. Έπρεπε να τις γυρίσουν ανακαλύπτοντας έναν έναν τους θησαυρούς που είχε κρύψει η μάγισσα.
 
 
Παιδικότητα, ξεγνοιασιά, παιχνίδι, αθωότητα, χαμόγελο, εξυπνάδα, ομορφιά της ψυχής, αμεσότητα, δικαίωμα να λένε ΝΑΙ, δικαίωμα να λένε ΟΧΙ.
Ο θησαυρός ήταν θαμμένος κάτω από το ταμπελάκι «Ομορφιά Της Ψυχής»
Τα παιδιά της ομάδας «Τα Βέρβενα» αφού έσκαψαν αρκετά βρήκαν ένα μικρό κασελάκι.
Η νεράιδα τους διάβασε το μήνυμα που περιείχε: «Μικροί κυνηγοί συγχαρητήρια!! Αφού σύρατε το χορό, καταπλήξατε με τη ζωγραφική σας, επιδείξατε την ευστοχία σας, αποδείξατε την δημιουργικότητά σας, φτάσατε τελικά εδώ. Κι όλα αυτά με τη βοήθεια του φίλτρου της συνεργασίας.
Καταφέρατε μ’ αυτό τον τρόπο να συμφιλιώσετε τη μάγισσα Σκουποξυλάνθη με τη φεγγαρόλουστη νεράιδα Διαμαντοσκονούλα κι αποδείξατε σε όλους ότι το σημαντικότερο αγαθό της ζωής είναι η ομορφιά της ψυχής» και μαζί με τη μάγισσα τους έδωσαν τα μουσικά όργανα και τις χειροποίητες στολές αναγεννησιακού τύπου.
 
Έτσι τα παιδιά έγιναν πρωταγωνιστές στο μικρό δρώμενο που έλαβε χώρα στο δρόμο προς την πλατεία Μικρασιατών. 
 
 
ΣΕΙΡΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ
1) Τα Βέρβενα
2) Αρισμαρόβιτσες
3) Απήγανοι
4) Βασιλικοί Δυόσμοι
5) Κουκουναροκέφαλοι
6) Φλισκουνογαργαλιάρηδες
7) Άουτς Τσουκνίδα
8) Αγκούτσακες
9) Μαστιχοκυνηγοί
10) Μάγκες από ρίγανη
11) Φασκομήλιδες
12) Δηλητηριώδεις Κισσοί
13) Βαλεριάνες
14) Κολιανδρωμένοι
15) Ανηθοκυνηγοί.
 
Πηγή:Goodnet