Η ομάδα «Ντάλτονς» από το 7ο δημοτικό σχολείο ήταν οι μεγάλοι νικητές του 16ου Παιδικού Κυνηγιού Θησαυρού.
Το διοργάνωσαν οι «Αμελέτητοι» την Κυριακή και κατάφεραν να κρατήσουν το κέφι και τη ζωντάνια των εκατοντάδων μικρών παιδιών αμείωτα από την αρχή μέχρι το τέλος.
Ωστόσο, νικητές ήταν συνολικά τα εκατοντάδες παιδιά, τα οποία συμμετείχαν στο παιχνίδι.
Η ιστορία
Παραμυθοήρωες και παραμυθοηρωΐδες συγκεντρώθηκαν, στις 24 Μαγοφλεβάρη, στη Νεραϊδοϊπποτούπολη του Ρεθύμνου για το Α΄ Συνέδριό τους.
Το θέμα της συζήτησής τους ήταν η διαφορετικότητα.
Η πρόεδρος του Συνεδρίου ήταν η Πίνα Χελωνοαισωπίνα και γραμματέας ο Θούλης Κοντορεβυθούλης.
Το Συνέδριο περιελάμβανε 8 Συνεδρίες, στις οποίες αντίστοιχα ήταν κεντρικοί ομιλητές οι Ξεχωριστοί, οι Σταχτοαίματοι ή Σταχτογεννημένοι, οι Κοντουλόνανοι, οι Προσφυγογέννητοι, Οι Χιονοστάλλακτες, Οι Συνοδοιπόροι, Οι Αταιριαστοζεύγαροι και οι Κακωσπαρεξηγημένοι.
Το Συνέδριο παρουσιάζονταν σταδιακά στην ιστοσελίδα των διοργανωτών.
Δρόμοι της παλιάς πόλης Η αναζήτηση στους δρόμους της παλιάς πόλης
Η μέρα του Κυνηγιού άρχισε με τους μικρούς κυνηγούς να φτάνουν στην πλατεία Μικρασιατών κρατώντας τα συνθήματά που οι διοργανωτές τους είχαν ζητήσει να φτιάξουν με θέμα τη διαφορετικότητα.
Η διοργανώτρια ομάδα έδωσε αναμνηστικά μετάλλια στις ομάδες για τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο, τα οποία απεικόνιζαν δύο παιδιά πιασμένα από το χέρι και μία κόκκινη καρδιά.
Στη συνέχεια τα παιδιά που φόρεσαν τα μετάλλια χόρεψαν αγκαλιασμένα στον ρυθμό του τραγουδιού «Αν όλα τα παιδιά της γης…».
Όταν η μουσική σταμάτησε τα παιδιά κατευθύνθηκαν προς το σημείο που είχε κρεμαστεί με πολύχρωμα κορδόνια ο πρώτος γρίφος για κάθε ομάδα.
Αυτός έκρυβε μέσα του ένα κόκκινο χαρτόνι και οδηγίες για να σχηματίσουν με τη μέθοδο οριγκάμι μία καρδιά και να πάνε να την προσφέρουν στην Σταχτοπούτα που τα περίμενε Εν Παρισίοις 1828.
Στην οδό Νεοφύτου Πατελάρου και στον αριθμό 45 υπάρχει οικία που φέρει την εν λόγω επιγραφή.
Εκεί τα περίμενε η Σταχτοπούτα για να τα σφραγίσει με μία καρδιά.
Στον δεύτερο γρίφο τα παιδιά έπρεπε να λύσουν το Ρέμπους: Εικόνα Χτένα με σβησμένα το Τ και το Α = ΧΕΝ και μία κιμωλία και ένα σακουλάκι με καφέ.
Μ’ αυτόν τον τρόπο οδηγούνταν στην πλατεία της 25ης Μαρτίου 1821, στο αριθμό 11, όπου παλιά στεγαζόταν η Χριστιανική Ένωση Νεανίδων και σήμερα βρίσκεται το καφέ Κιμωλία.
Εκεί έβρισκαν το εξώφυλλο από το παραμύθι «Η Σταχτοπούτα των Ιμαλαΐων».
Στον τρίτο γρίφο η φωτογραφία της Μόνα Λίζας με την επιγραφή από το 1950 οδηγούσε τους μικρούς κυνηγούς στο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο Μόνα Λίζα στην Παλαιολόγου 36.
Ο διοργανωτής που βρίσκονταν στο σημείο του γρίφου για να ανταμείψει τα παιδιά, τους πρόσφερε ένα σοκολατάκι με τη Μόνα Λίζα για να πάρουν τον επόμενο γρίφο.
Ο τέταρτος γρίφος ήταν μία ακροστιχίδα. Η λύση της [Κ(ήπου), Ρ(αδαμάνθυος), Η(ροδότου), Ν(εοφύτου), Η(γουμένου Γαβριήλ)] και η πρόταση: το όνομα εκείνου που τη σχεδίασε υπάρχει και σε ξενοδοχείο, οδηγούσε τα παιδιά στην Κρήνη Ριμόντι όπου έβρισκαν το εξώφυλλο από το παραμύθι «Η Ψιλλοελένη».
Στον πέμπτο γρίφο ένα κλειδί και η φράση: πηγαίνετε στον αριθμό που μόνο τύχη τελικά θα σας δώσει οδηγούσαν τους μικρούς κυνηγούς στο αρχοντικό που βρίσκεται στην Κλειδή 13.
Μία φωτογραφία με τους Κοντουλονάνους τους περίμενε στην πόρτα.
Στον έκτο γρίφο δίνονταν στα παιδιά η βιβλιογραφία του Συνεδρίου.
Στην πραγματικότητα ήταν οι τίτλοι των βιβλίων στα οποία στηρίζονταν η ιστορία του Συνεδρίου.
Η φράση: Πηγαίνετε εκεί που θα μας βρείτε, θα μας διαβάσετε αλλά δε θα μας κρατήσετε για εσάς, έστελνε τα παιδιά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, στην οδό Αγίας Βαρβάρας 24.
Παράλληλα, μ’ αυτό το γρίφο η διοργανώτρια ομάδα ελπίζει πως τα παιδιά τις επόμενες ημέρες θα επισκεφτούν πάλι τη Βιβλιοθήκη για να δανειστούν αυτά τα βιβλία και να γνωρίσουν καλύτερα τους
Παραμυθοήρωες και τις Παραμυθοηρωΐδες. Το εξώφυλλο από τα «Τρία μικρά λυκάκια» ήταν το σύνθημα για τον επόμενο γρίφο.
[No videos found]
Στον έβδομο γρίφο υπήρχε η εικόνα του μιναρέ της Βαλιδέ Σουλτάνας, μαζί με τη φράση: δεν γίνεται να με δείτε από κοντά, πλησιάστε μου όσο πιο πολύ μπορείτε.
Αυτά τα δύο στοιχεία οδηγούσαν τα παιδιά στην είσοδο του τζαμιού της Βαλιδέ Σουλτάνας, στην Τομπάζη 17, όπου έβρισκαν το εξώφυλλο από το παραμύθι «Ξέδετα κορδόνια».
Στον όγδοο γρίφο ο φάκελος περιείχε όστρακα και την ακόλουθη πρόταση: ο κυρ Παναγής μας μάζεψε από τα μακρινά του ταξίδια στις φημισμένες θάλασσες του κόσμου. Καθένα από εμάς έχει και άλλη καταγωγή, αλλά ζούσαμε μαζί κάτω από την ίδια σκοτεινή πια στέγη.
Τα παιδιά έπρεπε να πάνε στην οδό Αραμπατζόγλου και στο νούμερο 48, όπου βρίσκεται παλιό αρχοντικό.
Εκεί στεγαζόταν παλαιότερα το Μουσείο Ενάλιας Ζωής.
Το εξώφυλλο από το παραμύθι «Το χαρούμενο λιβάδι» τους περίμενε εκεί.
Ο ένατος γρίφος ήταν ένα σταυρόλεξο παραμυθιών που το συνόδευε η φράση:
Πάρτε τα γράμματα από τα χρωματισμένα κουτάκια, κάθε χρώμα μία λέξη, πράσινο, κόκκινο, κίτρινο στη σειρά και όλα είναι φανερά.
Τα παιδιά έπρεπε να χρησιμοποιήσουν την ιστορία των παραμυθιών και να λύσουν το σταυρόλεξο.
Στη συνέχεια βάζοντας στη σειρά τα χρωματισμένα γράμματα έφτιαχναν τη φράση: σπίτι Αλή Βαφή, η οποία τους έστελνε στο νούμερο 65Α της οδού Μπουνιαλή Μαρίνου Τζανέ, όπου βρίσκεται το αρχοντικό του Αλή Βαφή και είχε τοποθετηθεί ταμπελάκι με το εξώφυλλο «Ο μαύρος κότσιφας και ο άσπρος γλάρος».
Στον δέκατο γρίφο δινόταν στα παιδιά απόσπασμα από τον όρκο του Ιπποκράτη, μαζί με την πρόταση:
Πηγαίνετε να πάρετε τις βιταμίνες σας, εκεί όπου εκείνοι που έχουν δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη καθημερινά βοηθούν αυτούς που έχουν ανάγκη από φροντίδα.
Μ’ αυτόν τον τρόπο οι μικροί κυνηγοί οδηγούνταν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στον αριθμό 12 της οδού Καστρινογιαννάκη. Εκεί ένας από τους διοργανωτές, τους περίμενε για να τους δώσει ένα μπουκαλάκι με βιταμίνη C για να πάρουν τον επόμενο γρίφο.
Ο ενδέκατος γρίφος ζητούσε από τους μικρούς κυνηγούς να ζωγραφίσουν τον αγαπημένο τους ήρωα ή ηρωίδα στην πόλη μας και να πάνε να εκθέσουν το έργο τους στο κατάλληλο μέρος.
Μ’ αυτόν τον τρόπο τα παιδιά οδηγούνταν στο Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών στην Εθνικής Αντιστάσεως, 84, όπου έβρισκαν το εξώφυλλο από το «Χόμπιτ».
Στον δωδέκατο γρίφο δινόταν στους μικρούς κυνηγούς ένα σπιτικό Γιαννιώτικο κανταΐφι και η πρόταση:
Είμαι πολύ νόστιμο… αλλά μη με φάτε αμέσως! Επισκεφτείτε το σπίτι του παππούλη που έφτιαξε τα μαλλάκια μου!
Τα παιδιά έπρεπε να σκεφτούν τα βασικά υλικά του γλυκού και να πάνε στην Εμμ. Βερνάρδου, στον αριθμό 30, όπου βρίσκεται το παραδοσιακό εργαστήρι παρασκευής φύλλου με το εξώφυλλο από το παραμύθι «Η τελευταία μαύρη γάτα».
Στον δέκατο τρίτο γρίφο δινόταν στα παιδιά το ελληνικό δακτυλικό αλφάβητο και μία επιγραφή σ’ αυτό, η λύση της οποίας θα τα οδηγούσε στο Δεσποτικό (Επισκοπείο), στην οδό Μανουσάκη Πέτρου, 5, όπου έβρισκαν το εξώφυλλο από το παραμύθι «Μικτή κόσμου».
Στον δέκατο τέταρτο γρίφο δινόταν στα παιδιά η ιστορία της γριούλας με τα δύο λαγήνια, το παλιό ραγισμένο και το καινούριο, μαζί με την πρόταση: ψάξτε και εσείς να βρείτε το μήνυμά μας στην πιο βαθιά πηγή του νερού.
Οι μικροί κυνηγοί έπρεπε να πάνε στο παλιό ενετικό πηγάδι στην Εθνικής Αντιστάσεως, κοντά στην Μεγάλη Πόρτα και να ανακαλύψουν το εξώφυλλο από το παραμύθι «Ο Ιπποπότης και η Νεραϊγελάδα».
Στον δέκατο πέμπτο γρίφο δινόταν στους μικρούς κυνηγούς η ακόλουθη αγγελία: ΖΗΤΕΙΤΑΙ κατάλληλος χώρος εντός της Νεραϊδοϊπποτούπολης του Ρεθύμνου για την παράσταση της Τοσοδούλας «Η ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΠΟΛΗ» που θα δοθεί στα πλαίσια του Α΄ Συνεδρίου Παραμυθοηρώων και Παραμυθοηρωίδων στις 24 Μαγοφλεβάρη 2013.
Αυτή τους οδηγούσε στον αριθμό 17 της οδού Γοβατζιδάκη, οπού παλαιότερα στεγαζόταν το Μικρό Θέατρο.
Τους περίμενε το εξώφυλλο από το παραμύθι «Η υπόσχεση».
Στον δέκατο έκτο γρίφο δινόταν στα παιδιά το ακόλουθο ποίημα:
Κι αν είναι ο δρόμος μου μακρύς, με έχουν πια ξεχάσει
κι ας έχει η ιστορία μας, τόσα και τόσα γράψει.
Σωπάσανε οι προσευχές που έκρυβα στην ψυχή μου
κι έσβησε η φλόγα που έκαιγε πάντα στη διαδρομή μου.
Ακόμη τους δινόταν η οδηγία να βρουν το σημείο και να χαιρετήσουν το διοργανωτή που τους περίμενε στη γλώσσα των ακόλουθων ομιλητών του Συνεδρίου, του Γκασμέντ (αλβανικά), της Χριστίνας (γαλλικά) και της ρωσίδας Πριγκίπισσας (ρώσικα).
Η λύση του γρίφου ήταν το μικρό εικονοστάσι, στον αριθμό 29, της Νικηφόρου Φωκά, που δεν χρησιμοποιείται πια. Μία σφραγίδα από το διοργανωτή τους επέτρεπε να πάρουν τον επόμενο γρίφο.
Στον δέκατο έβδομο γρίφο δινόταν στα παιδιά ένας παλιός χάρτης της Μεσογείου, με το όνομα της Μεσογείου γραμμένο στα αγγλικά, ιταλικά, αραβικά, τούρκικα και ρώσικα μαζί με την οδηγία:
Πηγαίνετε εκεί που οι επιστήμονες μελετάνε τους πολιτισμούς, που γεννήθηκαν δίπλα στα κύματά μου!
Τα παιδιά έπρεπε να πάνε στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, στην Νικηφόρου Φωκά, 130, όπου έβρισκαν το εξώφυλλο από το παραμύθι «Η οικογένεια στην οδό Φιλίας».
Στον δέκατο όγδοο και προτελευταίο γρίφο δινόταν στα παιδιά η οδηγία να αποκρυπτογραφήσουν τον μυστικό κώδικα του Κυνηγιού και να έρθουν να μας τον πουν.
Έχοντας συγκεντρώσει τις λέξεις-έννοιες: αποδοχή, μεγαλοψυχία, φιλία, δεκτικότητα, συντροφικότητα, ευγένεια, τιμιότητα, κατανόηση, υποστήριξη, υπομονή, αλληλεγγύη, βοήθεια, ισότητα, σεβασμός, συνεργασία, που βρίσκονταν στο πάνω μέρος των πρώτων 15 γρίφων έπρεπε να επιλέξουν ορισμένα γράμματα σύμφωνα με τις οδηγίες που τους δίνονταν και τοποθετώντας τα στη σειρά προέκυπτε το σύνθημα και ο μυστικός κωδικός του Κυνηγιού:
Όλοι διαφορετικοί και όλοι ίσοι, τον οποίο οι μικροί κυνηγοί έπρεπε να πουν στους διοργανωτές για να πάρουν τον τελικό γρίφο.
Ο δέκατος ένατος γρίφος, που ήταν και ο τελικός έγραφε την ακόλουθη οδηγία:
Φτάσατε στο τέλος!
Περάσατε με επιτυχία από όλες τις δοκιμασίες!
Τώρα πια γνωρίζετε πως είμαστε ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ και ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ.
Έχετε ήδη κερδίσει το θησαυρό της ζωής!
Σας περιμένουμε, λοιπόν, γρήγορα εκεί όπου «αυτός στον οποίο προσεύχεστε, καβάλα στ’ άλογό του σας ακούει» και δεχτείτε το δώρο μας.
Τα παιδιά διαβάζοντας αυτό το κείμενο έπρεπε να πάνε στον Άγιο Γεώργιο, στην οδό Αγίου Γεωργίου και να βρουν το σεντούκι με το θησαυρό, ο οποίος περιείχε την ακόλουθη Υπόσχεση:
Υπόσχομαι στο όνομα της αλληλοβοήθειας
μα και της καλής συνήθειας,
πως όπου κι αν πάω κι όπου βρεθώ,
θα προσέχω, θα βοηθώ,
με τιμή κι ευαισθησία
μα και μεγαλοψυχία
καθένα συνάνθρωπό μου που ζητάει το σεβασμό μου!
Υπόσχομαι υπομονή, ισότητα, συνεργασία
μα και δυνατή φιλία
γιατί αξίες σαν κι αυτές
πια δεν βρίσκονται πολλές.
Υπόσχομαι να περιθάλπω, ν’ αγαπώ, ν’ αγκαλιάζω
όλους όσοι χρειαστούν να έχουν κάτι από εμένα,
αφού και εκείνοι σαν και εμένα,
καθετί καλό αξίζουν και λαχταρούν να τους φροντίζουν!
Πρώτοι στο σημείο του Θησαυρού έφτασαν οι Ντάλτονς από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου και πήραν ως έπαθλο το υπέροχο έργο της κας Χρυσούλας Σκεπετζή με τους Παραμυθοήρωες του Συνεδρίου, που ήταν και η αφίσα για το 16ο Παιδικό Κυνήγι Θησαυρού.
Την απονομή στους νικητές την έκανε η ίδια η δημιουργός.
ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΜΑΔΑΣ ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ
1 27 ΝΤΑΛΤΟΝΣ
2 1 ALL STARS
3 72 THE ANIKITOI RELOADED
4 2 ΤΑ ΣΑΪΝΙΑ
6 LOONEY TUNES
20 ΤΑ ΔΙΑΒΟΛΑΚΙΑ ΤΟΥ Ε2
5 13 ΑΝΩΝΥΜΟΙ
16 ΓΑΛΑΤΕΣ
24 ΧΡΟΝΟΚΥΝΗΓΟΙ
55 ΦΤΕΡΩΤΟΙ ΛΑΘΡΕΠΙΒΑΤΕΣ
70 ΣΚΟΥΝΤΟΥΦΛΗΔΕΣ
6 8 ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ
15 ΤΑ 10 ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ
18 ΟΙ 300 ΤΟΥ 13ΟΥ
25 ΟΙ ΝΤΑΛΤΟΝ ΚΑΙ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥΣ
33 ΟΙ ΤΡΟΛΑΔΕΣ
69 ALADALON
7 3 ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ ΤΣΙΟΥ
7 ΣΚΙΣΜΕΝΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ
14 ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΟΙ
35 SUPER ΚΟΠΕΛΙΑ
38 ΠΑΡΑΜΥΘΟΜΠΕΛΑΔΕΣ
43 Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΚΑΙ Η ΤΡΕΛΟΠΑΡΕΑ ΤΟΥ
57 ΔΕΛΦΙΝΟΡΑΚΙΑ
64 LIONS GALAXY
65 ΤΑ 7 ΜΑΥΡΑ ΚΟΡΑΚΙΑ
8 19 ΟΙ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ
28 ΜΙΣ(Τ)ΙΡΙΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΞΩΤΙΚΑ
54 ΑΦΡΑΓΚΟΙ ΠΑΝΘΗΡΕΣ
9 4 ΠΗΓΑΙΝΕ – ΕΛΑ
9 ΤΑ ΤΣΑΚΑΛΙΑ
10 ΠΑΡΑΜΥΘΟΥΛΗΔΕΣ
11 ΟΙ ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ ΣΚΙΟΥΡΟΙ
17 ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ 008
22 ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ
23 ΡΕΜΑ (ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΜΑΦΙΑ)
29 TO ‘XOYME
31 Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ
32 ΟΙ ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΛΕΦΤΕΣ
50 ΤΑ ΤΣΑΚΑΛΑΚΙΑ
51 ΚΟΘΩΝΙΑ
52 ΤΑ ΤΡΕΛΟΠΑΙΔΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ
60 8 ΕΦΙΑΛΤΕΣ
62 ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ
71 ΑΤΣΙΔΟΠΟΥΛΟ
10 5 ΑΦΡΑΓΚΟΙ
21 ΤΡΕΛΟΠΕΜΠΤΑΚΙΑ
26 ΑΕΤΟΣΑΪΝΙΑ
30 ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΟΥ ΤΣΑΡΛΥ
39 ΠΑΡΔΑΛΟΠΑΡΕΑ
41 ΓΚΡΙΝΙΑΡΗΔΕΣ
45 ΟΙ ΕΠΤΑ ΤΡΕΛΟΙ ΙΝΔΙΑΝΟΙ
46 ΈΝΑ ΔΕΚΑΤΟ (1/10)
49 ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΚΟΙ
53 ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
59 ΜΥΣΤΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ
67 ΠΑΙΚΤΑΡΑΔΕΣ
68 ΣΠΑΣΙΚΛΑΚΙΑ
73 GOLDEN BOYS
74 ΑΛΩΝΑΡΗΔΕΣ
76 ΟΙ ΑΓΡΙΟΚΥΚΝΟΙ
11 12 ΤΑ ΤΕΡΑΤΩΔΗ ΠΛΑΣΜΑΤΑ
37 ΟΙ ΤΡΙΑΚΟΣΙΟΙ
42 ΟΙ ΤΡΟΜΕΡΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ
44 SMART KIDS
47 ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΙ
48 ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ
56 ΑΒΕΡΤΑ ΚΟΥΒΕΡΤΑ
58 ANGRY KIDS
61 ΑΧΤΥΠΗΤΑ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΑ
66 ΣΠΙΘΕΣ
75 ΑΝΙΚΗΤΟΙ
12 34 ΤΗΕ KILLERS
36 ΜΙΚΡΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ
40 ΒΑΤΡΑΧΟΠΟΔΑΡΟΙ
63 ΛΑΙΜΑΡΓΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ
< Πίσω