«Μες την καλή χαρά» ολοκληρώθηκε το Παιδικό Κυνήγι Θησαυρού!

Στην ιστορία πέρασε μία ακόμα διοργάνωση του παιδικού κυνηγιού του θησαυρού με την ομάδα «Μες την καλή χαρά» από παιδιά της 6ης τάξης του 15ου δημοτικού σχολείου να τερματίζει πρώτη, αλλά με σημαντικότερο το γεγονός ότι 800 περίπου παιδιά σε 80 ομάδες κατάφεραν επί δύο ημέρες να παίξουν, να τρέξουν, να γελάσουν, να χρησιμοποιήσουν το μυαλό και το σώμα τους και να εντρυφήσουν στην ιστορία της πόλης τους.
Η ομάδα ΕΚΑΤΣ’ Η ΚΟΥΤΣΗ ΚΑΤΣΙΚΑ, διοργανώτρια του φετινού παιδικού κυνηγιού, προσπάθησε να κάνει πράξη το σύνθημα «κανένα παιδί δεν περισσεύει». Στόχος της ήταν όλα τα παιδιά να παίξουν, όλα τα παιδιά να κάνουν κάτι μέσα στο παιχνίδι, όλα τα παιδιά να βοηθήσουν την ομάδα τους το καθένα με το ταλέντο του και τις δεξιότητες που διαθέτει, γνωστικές ή λεπτής κινητικότητας. Ο προβολέας να πέσει σε όλες τις ομάδες και όχι μόνο στη νικήτρια. Για το λόγο αυτό, το παιδικό κυνήγι θησαυρού ξεκίνησε με τους διοργανωτές να δίνουν σε όλους τους υποψήφιους κυνηγούς, για μελέτη, ένα βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας, «Τα μυστικά νότια του χάρτη», το οποίο συμπληρώθηκε αφιλοκερδώς από τη συγγραφέα Αλέκα Ζωγράφου για τις ανάγκες του συγκεκριμένου παιχνιδιού και επανεκδόθηκε ως χορηγία προς το κυνήγι από τις εκδόσεις Μίνωας.Την παραμονή του παιχνιδιού, το Σάββατο η διοργανώτρια ομάδα οργάνωσε μεγάλη εκδήλωση θεατρικού παιχνιδιού για όλα τα παιδιά και τους συνοδούς τους με συντονιστή τον Μ. Φιλιππάκη, στο κλειστό γυμναστήριο Μελίνα Μερκούρη. Η εικόνα των 800 περίπου παιδιών που έπαιξαν συντονισμένα ήταν μοναδική, σχεδόν μαγική!Στο παιχνίδι της Κυριακής υπήρχαν γρίφοι που χρειάζονταν μελέτη, παρατηρητικότητα, διαφορετικό τρόπο σκέψης για να ξεκλειδώσουν, αλλά υπήρχαν και δοκιμασίες λεπτής κινητικότητας, όπου τα παιδιά έπρεπε πχ. να ράψουν ένα κουμπί, να βάψουν παπούτσια, να δέσουν κόμπους, να καρφώσουν κάτι, … όμως και στο κλείσιμο του παιχνιδιού υπήρχε η ίδια στοχοθεσία: να παρουσιαστεί ένα δημιούργημα στο οποίο θα έχουν συμβάλει όλα τα παιδιά. Από το Σάββατο και κατά τη διάρκεια που παιζόταν το παιχνίδι την Κυριακή, καλλιτέχνες της τέχνης του δρόμου (γκράφιτι), μετά από σχετική άδεια του Δήμου Ρεθύμνης, ζωγράφιζαν ένα γκράφιτι πάνω στους τοίχους στο Σπίτι του Πολιτισμού κρύβοντας έτσι την ασχήμια, την κακογουστιά, την αυθαιρεσία και τον βανδαλισμό που υπήρχε και υπάρχει ακόμα από τις μουτζούρες στους τοίχους περιμετρικά της πλατείας. Το γκράφιτι ήταν μέσα στο παιχνίδι.
Επίσης για τις ανάγκες της έναρξης του παιχνιδιού οι διοργανωτές αναπαράστησαν τις δύο από τις τρεις πύλες των τειχών της παλιάς πόλης που δεν υπάρχουν σήμερα, απ’ όπου συγκεντρώθηκαν οι ομάδες για να οδηγηθούν στη συνέχεια με διάφορες δράσεις (ξυλοπόδαρα, σχοινάκι, κλπ) στην πλατεία Μικρασιατών και να ξεκινήσει το παιχνίδι.
Αφού τακτοποιήθηκαν οι ομάδες στα αρχηγεία τους το παιχνίδι ξεκίνησε με ένα μικρό θεατρικό στο οποίο συμμετείχαν τα μικρά μέλη της διοργανώτριας ομάδας και ενσάρκωσαν τους ήρωες του βιβλίου «Μυστικά Νότια του Χάρτη», οι οποίοι έδωσαν στη συνέχεια και τον πρώτο γρίφο στους μικρούς κυνηγούς.
 
[No videos found]
 

ΟΙ ΓΡΙΦΟΙ

Η ιστορία της πόλης μας, για τις ανάγκες του κυνηγιού, χωρίστηκε σε τέσσερις περιόδους: Ενετική, Οθωμανική, Ρώσικη και Νεότερη και σε ένα φυλλάδιο που τους δόθηκε «Ρέθυμνο: ΣΗΜΕΙΟσεις Ιστορίας» υπήρχαν τα αντίστοιχα σημεία και οι χάρτες της κάθε περιόδου. Οι ομάδες κλήθηκαν προκειμένου να πάρουν τα παραπάνω απαραίτητα στοιχεία (ιστορικά και χάρτες) για το κυνήγι να περάσουν από τέσσερις διαδικτυακούς γρίφους.
Οι γρίφοι του παιχνιδιού:
1ος: Ακροστοιχίδα που λυνόταν μέσα από το βιβλίο «Μυστικά Νότια του Χάρτη», σχημάτιζε τη φράση «Ελληνικό Ταχυδρομείο» που οδηγούσε τα παιδιά στην οδό Χατζηγρηγοράκη και Αρκαδίου όπου βρισκόταν το Ελληνικό Ταχυδρομείο. Εκεί τους περίμεναν δυο ταχυδρόμοι, ντυμένοι ανάλογα, που με τη σφραγίδα τους επιβεβαίωναν τη σωστή λύση του γρίφου.
2ος: Ο δεύτερος γρίφος ήταν για επιστολή που, ουσιαστικά τους εισήγαγε στην Ενετική περίοδο και τους οδηγούσε στη LOGGIA.
3ος: Μια πρόσκληση για δείπνα τους οδηγούσε στη συνέχεια στην οικία του Καθολικού Επισκόπου στην οδό Αραμπατζόγλου 50.
4ος: Ξεδιπλώνοντας τη χαρτοδιπλωτική (παιχνίδι αλατιέρα) σύμφωνα με τις οδηγίες που έδειχναν οι εικόνες αντίκρυζαν το το θύρωμα της οδού Τσουδερών 12, το οποίο αποτελούσε τον επόμενο προορισμό τους.
5ος: Απόκομμα από προσωπικό ημερολόγιο, τους οδηγούσε στο παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου στην Μ. Μουσούρου 12-14.
6ος: Χάρτης προσανατολισμού τους οδηγούσε στη Ρήγα Φεραίου όπου τους περίμενε μια μοδίστρα και τους ζητούσε να ράψουν ένα κουμπί.
7ος: Μια δεύτερη επιστολή που τους εισήγαγε στην τούρκικη περίοδο, τους έστελνε στο διπλό θύρωμα του τούρκικου σχολείου.
8ος: Ένα κρυπτόλεξο τους έστελνε στην Κυρία των Αγγέλων που εκεί τους περίμενε ένας κουλουράς που τους έδινε ένα κουλούρι (για δεκατιανό) για όλα τα μέλη των ομάδων
9ος: Ένα ραβασάκι στη συνέχεια τους οδηγούσε στη συμβολή των οδών Κορωναίου και Σμύρνης όπου είχε κατασκευαστεί από τους Τούρκους ο μοναδικός ξύλινος μιναρές τις πόλης, κοντά στις κρήνες που βρίσκονται στο σημείο αυτό.
10ος: Σκισμένα κομμάτια από σελίδες του βιβλίου Μυστικά Νότια του Χάρτη, όπου τα αρχικά τους με αναγραμματισμό τους έστελναν στη οδό Σουλίου και εκεί τους περίμενε ένας τσαγκάρης για να τους ζητήσει να βάψουν ένα παπούτσι με τον παραδοσιακό τρόπο.
11ος: Μια τρίτη επιστολή οι κυνηγοί έπρεπε να πάνε στο καμπαναριό της μητρόπολης.
12ος: Ένα τηλεγράφημα που για να λυθεί έπρεπε να σπάσουν τον κώδικα και σχηματιζόταν η φράση «Λέσχη Ρώσων» ή από τον παραλήπτη «Δάσκαλο Ιβάν» πήγαιναν στη Δασκαλογιάννη 2-4
13ος: Μια σελίδα αναγνωστικού με το ποίημα το εκκλησάκι (εις το βουνό ψηλά εκεί…) έστελνε στη συνέχεια τα παιδιά στην Αγία Βαρβάρα, τη μοναδική εκκλησία στα όρια του παιχνιδιού που δεν έχει καμπαναριό.
14ος: Ένα απόκομμα παλιάς εφημερίδας με μια πρόσκληση για εγκαίνια τους καλούσε στα Πεταλάδικα που τους περίμενε ένας σαγματοποιός και τους έδινε καρφί και σφυρί και έπρεπε να το καρφώσουν στο σαμάρι.
15ος: Μια τελευταία επιστολή τους οδηγούσε στην «Πρωτοβουλία πολιτών για την πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων» που βρίσκεται στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως πάνω από το κατάστημα Γερμανός.
16ος: Μια καρποστάλ με τη φωτογραφία των πρώτων προσκόπων Ρεθύμνου τραβηγμένη έξω από τη μονή Αρκαδίου το 1914, πήγαιναν στην οδό Μελχισεδέκ όπου στεγάζεται εστία το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
17ος: Ένα ρέμπους τους έστελνε στο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής στη Ν. Πατελάρου 53.
18ος: Με ένα κόμικ τα παιδιά οδηγούνταν στο Λαογραφικό Μουσείο στην οδό Βερνάδρου.
19ος: Παραλλαγμένο λίγο το εξώφυλλο των σημειώσεων που είχαν δοθεί για μελέτη στα παιδιά εμφανιζόταν το σήμα της Εστίας Μικρασιατών.
20ος: Σε όλη τη διάρκεια του κυνηγιού και στα 18 πρώτα σημεία τα παιδιά μάζευαν γραμματόσημα που πίσω είχαν τυπωμένο έναν κώδικα. Στο τέλος έπρεπε να επιλέξουν συγκεκριμένα γραμματόσημα και να αντικαταστήσουν τον κώδικα με γράμματα όπου τους οδηγούσε στην Κρήνη Βοσπόρου μέσα στο βιβλιοπωλείο του Δασκαλάκη, το οποίο ήταν ανοικτό εκείνη την ώρα. Εκεί ήταν το σημείο του θησαυρού.
 
Η ομάδα που είχε τελειώσει τις δοκιμασίες πήρε μια καρτποστάλ και κάλεσε όλα τα παιδιά να πάνε μπροστά από το σημείο που γινόταν η εικαστική δράση με το γκράφιτι και να πετάξουν τον χαρτοπόλεμο που είχαν πάρει από την προηγούμενη μέρα από τους διοργανωτές σε συγκεκριμένα σημεία που είχε τοποθετηθεί κόλλα κι έτσι έβαλαν κι αυτά την «υπογραφή» τους σ’ αυτήν την πρωτοβουλία και το μήνυμα. Αφού έγινε αυτή η δράση και στα παιδιά είχε δοθεί το απαραίτητο «μαξιλαράκι εκτόνωσης και αποσυμπίεσης», ανακοινώθηκε η ομάδα που είχε τελειώσει πρώτη τις δοκιμασίες. Το θετικό ήταν εκτός όλων των άλλων ότι φέτος δεν ακούστηκαν αποδοκιμασίες από τα παιδιά.
Δεν πρέπει να ξεχάσουμε, ειδικά στις μέρες μας, το μήνυμα αλληλεγγύης και προσφοράς που προσπάθησαν να περάσουν οι διοργανωτές δίνοντας 500€ από τα έσοδα του κυνηγιού για το Σύλλογο Αγάπη.
 
Η ομάδα «Μες την καλή χαρά» του 15ου δημοτικού σχολείου που τερμάτισε πρώτη αποτελούνταν από τα παιδιά: Σάρρου Φιλία, Σκευάκη Εύα, Χούλης Παντελής, Δαφνομήλης Παναγιώτης, Παπουτσιδάκης Νίκος, Δασκαλογιαννάκη Ζωή, Τσιμπούκας Παναγιώτης, Καραγιαννάκη Αντιγόνη, Αλέξι Αλέξανδρος, Δαμανάκη Βιολέτα.
 
Τελική κατάταξη ομάδων παιδικού 2014
Πηγή: Goodnet.gr