Τα «Χαμέμηλα» νικητές του γυμνασιακού κυνηγιού

old_camera

Η ομάδα «Χαμέμηλα» με μαθητές από το Πειραματικό και το 2ο Γυμνάσιο κατάφερε να βρει τον θησαυρό του Γυμνασιακού Κυνηγιού, που ετοίμασε η ομάδα «Έκατσ’ η κουτσή κατσίκα» το Σάββατο και διαδραματίστηκε εξ ολοκλήρου στο φρούριο της Φορτέτζας.
 
Το παιχνίδι, που έδωσε τη σκυτάλη στο μεγάλο κυνήγι ήταν ομολογουμένως επιτυχημένο και έληξε με έναν εντυπωσιακό γάμο ενός των νικητών μαθητών με τη νύφη της «Κατσίκας». Μάλιστα, ο γάμος είχε τη δική του σημασία αφού τις μπομπονιέρες τις παρέλαβαν οι μεγάλοι κυνηγοί και ετοιμάστηκαν για το δικό τους παιχνίδι το απόγευμα του Σαββάτου και την Κυριακή.
Άλλωστε, οι διοργανωτές το είχαν πει εξ αρχής: τα τρία παιχνίδια, δηλαδή το παιδικό, το γυμνασιακό και το κεντρικό, συνδέονταν και αυτό το έκαναν πράξη.
Έτσι, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου μετά από μια δράση που έκαναν οι κυνηγοί των γυμνασίων στην αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου έλαβαν μια πρόσκληση η οποία τους καλούσε να πάνε Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στις 10.30 στην αρχή της οδού Κατεχάκη, κρατώντας ένα άσπρο τριαντάφυλλο.
Πραγματικά τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα οι 36 ομάδες ήταν στη θέση τους!
 [No videos found]
 
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΑ ΓΡΙΦΟ
Αφού ανέβηκαν την οδό Κατεχάκη με μια κινητική δράση και μπήκαν στη Φορτέτζα παρέδιδαν το τριαντάφυλλο που κρατούσαν και έπαιρναν έναν πυρσό και το φάκελο με τα απαραίτητα για το παιχνίδι τους.
Μόλις τακτοποιήθηκαν στα αρχηγεία τους, τα οποία βρισκόταν στο διάδρομο μετά το κτήριο του Πυροβολικού εμφανίστηκε ένας τελάλης οποίος κάλεσε όλες τις ομάδες μεταβούν στο θέατρο Ερωφίλη για να ακούσουν τις ανακοινώσεις του Ρέκτορα.
Με αναμμένους τους πυρσούς όλες οι ομάδες σχημάτισαν μια πομπή ακολουθώντας τον τελάλη και οδηγήθηκαν στο θέατρο Ερωφίλη. Τοποθέτησαν τους πυρσούς στη βάση τους και κάθισαν στις θέσεις του θεάτρου αναμένοντας το Ρέκτορα. Εκείνος δεν άργησε να φανεί για να τους ανακοινώσει ότι αποφάσισε να παντρέψει τη μονάκριβη κόρη του Ρεγγίνα με ένα πριγκιπόπουλο, πλην όμως η Ρεγγίνα είναι λίγο παράξενη και διαλέγει πάρα πολύ, θα πρέπει λοιπόν όλοι να κάνουν κάποιες δοκιμασίες για να φανεί ο πιο ικανός για να παντρευτεί την κόρη του, η οποία ντρέπεται και έχει κρυφτεί μέσα στο Παλαιόκαστρο.
Η πρώτη δοκιμασία που ζήτησε ο Ρέκτορας από τις ομάδες ήταν να κάνουν τα στέφανα του γάμου από κλαδιά ελιάς που είναι το αγαπημένο δέντρο της κόρης του και να τα παραδώσουν στη γραμματεία για να φυλαχτούν εκεί μέχρι την ώρα του γάμου.
Παραδίνοντας τα στέφανα του γάμου οι ομάδες έπαιρναν τον πρώτο γρίφο που ήταν ένα μαγικό τετράγωνο σε σχήμα σπιτιού με αριθμούς. Συμπληρώνοντας τους αριθμούς που έλειπαν και αντιστοιχίζοντας αυτούς τους αριθμούς με τα γράμματα της άλφα βήτα σχημάτιζαν τη λέξη ‘’Ρεκτορας’’ και οδηγούνταν με τον τρόπο αυτό στην Κατοικία του Ρέκτορα όπου έβρισκαν τη λύση του πρώτου γρίφου.
Στη συνέχεια έπαιρναν το δεύτερο γρίφο ο οποίος είχε τρεις εικόνες: μια κατσίκα, μια τρίχινη ζακέτα και μια κάμπάνα και στο τέλος ένα ερωτηματικό και τους οδηγούσε στην εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου του Τριχινά, ο οποιος ονομάστηκε έτσι γιατί φορούσε ρούχα από τρίχα κατσίκας.
Ο επόμενος γρίφος ήταν μια επιστολή που έστελναν ευσεβείς Ρεθύμνιοι προς κάποιους Κυρίους και ζητούσαν τη συμβουλή τους προκειμένου να ανεγείρουν ναό προς τιμήν κάποιας αγίας. Με το γρίφο αυτό οι ομάδες οδηγούνταν στην Κατοικία των Συμβούλων που βρίσκεται στην Αιχμή της Αγίας Ιουστίνης.
Ένας γρίφος παρατηρητικότητας στη συνέχεια οδηγούσε τους κυνηγούς στις κανονιοθυρίδες όπου εντόπιζαν τη μόνη σωστή φωτογραφία από τις τέσσερις που τους είχαν δοθεί.
Με μια κατασκευή οριγκάμι ζητήθηκε αμέσως μετά από τις ομάδες, για να φτιάξουν το δακτύλίδι του γάμου που θα πρόσφεραν στην αγαπημένη τους Ρεγγίνα.
Με ένα απόσπασμα από την Ερωφίλη του Χορτάτζη, στο οποίο ήταν με σύμβολα έντονα ο αριθμός του στίχου 180, οι κυνηγοί οδηγούνταν στη θέση 180 του θεάτρου όπου έβρισκαν τη λύση αυτού του γρίφου.
Ακολουθούσε ένα σταυρόλεξο το οποίο έπρεπε να λύσουν οι κυνηγοί. Συσχετίζοντας τα γράμματα που έβρισκαν λύνοντας το σταυρόλεξο, με τα κόκκινα γράμματα που υπήρχαν εξ αρχής στο σταυρόλεξο σχημάτιζαν  τις λέξεις ΙΜΠΡΑΗΜ ΧΑΝ που τους οδηγούσαν στο τζαμί.
Γρίφος προσανατολισμού ο επόμενος, καθώς οι κυνηγοί έπαιρναν ένα χάρτη της Φορτέτζας, οποίος ήταν τοποθετημένος στο χαρτί ανάποδα. Αντιστρέφοντας το χάρτη ώστε να δείχνει το Βορρά οι ομάδες έπρεπε να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να κατευθυνθούν ΒΔ στην πυριτιδαποθήκη που βρίσκεται στο ΒΔ σημείο του φρουρίου.
Ένας διάλογος ανάμεσα σε δυο σταγόνες βροχής που βρίσκονται στο γκρίζο ουρανό της πόλης και ετοιμάζονται να πέσουν στη γη, τους οδηγούσε στη δεξαμενή που βρίσκεται δίπλα στο θέατρο Ερωφίλη όπου κατέληγε το νερό της βροχής μέσα από έναν αγωγό που ξεκινούσε από το κτήριο του Πυροβολικού.
Προτελευταίος γρίφος ήταν ένα κρυπτόλεξο, στο οποίο οι κυνηγοί έπρεπε να εντοπίσουν 14 κρυμμένες λέξεις που είχαν σχέση με το Φρούριο Φορτέτζα.
Μετά από αυτό έπαιρναν μια αγιογραφία όπου απεικονίζονταν ο Απόστολος Πέτρος με τον Απόστολο Παύλο και ο Απόστολος Πέτρος ρωτούσε τον Απόστολο Παύλο αν οι πιστοί έρριψαν τον οΒΟΛΟν τους. Με το γρίφο αυτό οι κυνηγοί οδηγούνταν στον προμαχώνα του αγίου Παύλου όπου υπάρχουν μέχρι και σήμερα αρκετά βόλια, στα οποία ήταν τοποθετημένο και το τελευταίο σημείο του παιχνιδιού.
 
Να πούμε στο σημείο αυτό ότι μετά από τη σωστή λύση κάθε γρίφου οι ομάδες έπαιρναν ένα καρτελάκι που έδειχνε μια κίνηση σκακιού.
Στο τέλος λοιπόν έχοντας συγκεντρώσει τις 11 κινήσεις του σκακιού που τους είχαν δοθεί οι ομάδες έπρεπε να πάνε στη Γραμματεία που βρισκόταν στο Κτήριο του Πυροβολικού και να παίξουν με τους διοργανωτές την παρτίδα του σκακιού σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν πάρει.
 
Η ομάδα ‘’Χαμέμηλα’’ κατάφερε να ολοκληρώσει πρώτη τις δοκιμασίες και να παίξει πρώτη την παρτίδα του σκακιού και ήταν η νικήτρια ομάδα.
 
Τελική κατάταξη ομάδων γυμνασιακού 2014
 
Πηγή: Goodnet.gr